-
Baktēriju šūnu ķīmiskais sastāvs
Evaluated!
Ūdens – 80-90% - Nepieciešams šūnas metabolisma procesu nodrošināšanai.
sporās – 40-45%– savdabīga anabioze, nodrošina rezistenci;
līdz 90% kapsulās
Sausne – 10-20%;
Proteīni – 40-75%;
vienkāršie;
saliktie:
Nukleoproteīni;
Glikoproteīni;
Fosfoproteīni;
Lipoproteīni;
katrā šūnā 2000 OBV molekulu;
būvēti no aminoskābēm. Ir D, L aminoskābes un unikālā AS – diaminopimelīnskābe (DAP);
Proteīnu funkcijas:
nosaka sugas specifitāti;
nosaka antigenitāti;
nosaka patogenitāti;
Piemēram, baktēriju eksotoksīni nosaka toksgenitāti (virulenci);
Baktēriju fermenti patogenitātes faktori.
Ogļhidrāti – 10-30%;
mono-, di-, polisaharīdi;
unikāli aminocukuri – NAM, NAG;
Ogļhidrātu funkcijas:
nosaka tipu specifitāti (vienas sugas ietvaros baktēriju tipi atšķiras pēc OGH);
barības vielas;
aizsargfunkcija (ļoti daudz OGH ir kapsulā);
Lipīdi – 3-10%;
līdz 40% spirohetām, tuberkulozes nūjiņām, riketsijām – slikti krāsojas;
atrodas galvenokārt apvalkos, var būt arī citoplazmā granulu veidā;
Lipīdu funkcijas:
barības vielas (rezerve);
nodrošina rezistenci – aizsargfunkcija;
nosaka baktēriju tinktoriālās īpašības;
Minerālvielas – 2-14%;
Makroelementi: Na, K, Fe, P, S;
Mikroelementi : Zn, Mg, Cu, I, Bi;
Minerālvielu funkcijas:
Na – regulē osmozi;
P – ir nukleīnskābju, fermentu, fosfolipīdu sastāvā;
Fe – nodrošina barības vielu maiņu;
S – ir baktēriju citoplazmā, piedalās sintēzes reakcijās;
Piedalās fermentu sintēzē un aktivācijā;
Piedalas antibiotiķu veidošanā (p., aktīnomīcēm);
Nukleīnskābes;
DNS – 3-4%;
iRNS, tRNS, rRNS – 3-10 %;…
Darbā galvenās apskatītās tēmas ; Fermentu sastāvs un iedalījums: Vīrusu uzbūve Vīrusus iedala Vīrusu raksturojums Vīrusi nav organismi Vīrusi Sēņu klasifikācija Seksuālās sporas Aseksuālās sporas Morfoloģija: Sēnītes Hlamīdiju īpašības Hlamīdijas Aktinomīces Spirohetu īpašības Spirohetas Riketsiju īpašības Riketsijas Mikoplazmu īpašības Mikoplazmu ierosinātās saslimšanas Mikoplazmas Baktēriju augšana un vairošanās Mikrobu spēja sintezēt: Anabolisms jeb konstruktīvais metabolisms Kāpēc anaerobi nevar dzīvot O2 vidē: Mikroorganismu elpošanas tipi jeb O2 ietekme uz enerģijas ieguvi Bioloģiskās oksidācijas (elpošanas) tipi Baktēriju barošanas mehānismi Baktēriju prasības pēc barības vielām un to avoti Barošanas process ir sākums enerģētiskajam metabolismam. Mikroorganismu barošanas process ir vienkāršs, Metabolisma iedalījums: Mikroorganismu metabolisms Specifiskie inhibitori: ķimiopreparāti, kas nomāc mikrobu fermentu aktivitāti. Baktēriju fermentu praktiskā izmantošana Faktori kas ietekmē fermentu darbību Fermentu darbības regulācija Fermentu iedalījums Baktēriju fermenti Fermentu klasifikācija pēc ķīmiskās darbības Baktēriju šūnu ķīmiskais sastāvs
