Evaluation:
Published: 23.07.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 1.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 2.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 3.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 4.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 5.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 6.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 7.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 8.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 9.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 10.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 11.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 12.
  • Research Papers 'Amīni, aminoskābes', 13.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Amīni    3
  Iegūšana    3
  Nomenklatūra    3
  Fizikālās īpašības    4
  Ķīmiskās īpašības    4
  Izmantošana    5
2.  Aminoskābes    5
  Iegūšana    6
  Nomenklatūra    6
  Fizikālās īpašības    7
  Ķīmiskās īpašības    7
  Izmantošana    9
3.  Olbaltumvielas    10
  Iegūšana    10
  Fizikālās īpašības    10
  Ķīmiskās īpašības    11
  Olbaltumvielu uzbūve    11
  Denaturācija    12
  Izmantošana    12
Extract

Amīni ir ogļūdeņražu atvasinājumi, kuru molekulā viens vai vairāki ogļūdeņraža atlikumi ir saistīti ar aminogrupu.
Amīnus var uzskatīt arī par organiskajiem amonjaka atvasinājumiem, kuru molekulās ūdeņraža atomi aizvietoti ar ogļūdeņražu atlikumiem.
Amīnu funkcionālā grupa ir aminogrupa.Fizikālās īpašības.

Vienkāršākie amīni istabas temperatūrā ir ūdenī šķīstošas, bezkrāsainas gāzes. Pieaugot molekulomasai, amīnu viršanas temperatūra paaugstinās. Amīni, kuru molekulās oglekļu atomu skaits ir lielāks par 12 (augstākie amīni), ir cietas vielas.
Amīni, to sāļi šķīst ūdenī. Augot molekulārajai masai, to šķīdība ūdenī samazinās. Augstākie amīni ir cietas, ūdenī nešķīstošas vielas bez smaržas.
Vienkāršajem amīniem ir raksturīga asa, amonjakam līdzīga smaka. Dažiem amīniem (sarežģītākiem amīniem – šķidrumiem) ir īpaši nepatīkama bojātas zivs smaka. Tāda smaka ir arī amīniem, kas veidojas, pūstot dzīvnieku olbaltumvielām. …

Author's comment
Atlants