Evaluation:
Published: 05.07.2018.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 10 units
References: Not used
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 1.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 2.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 3.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 4.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 5.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 6.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 7.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 8.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 9.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 10.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 11.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 12.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 13.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 14.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 15.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 16.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 17.
  • Summaries, Notes 'Citronskābe, Želena sveķi, e-vielas', 18.
Extract

Želena sveķi ir ūdenī šķīstošs polisaharīds, kuru producē mikroorganismi baktērija Sphingomonas elodea, kas ir izdalīti no elodejas auga audiem. Sākotnēji želena sveķi tika izmantoti kā želēju veidojošs līdzeklis ar kuru var aizstāt agaru cieto kultūru vidē līdz pat 120 C0 karstumu un ir noderīgas dažādu mikroorganimu audzēšanai, it īpaši termofīlo mikroorganismu audzēšanai. Lai sasniegtu tādu pašu želejas kosnistenci un izturību ir nepiciešama tikai puse no želena sveķu daudzuma salīdzinoši ar agaru
Komerciālos nolūkos tiek iegūta fermentēšanas procesā.
Kā pārtikas piedeva želena sveķi pirmo reizi lietošanai pārtika tika apstiprināti Japānā 1988. gadā, pēc tam arī citas valstis apstiprināja želena sveķus pārtikas, kosmetoloģijas un farmācijas vajadzībām. Želena sveķus pārsvarā izmanto kā biezinātāju, emulgatoru un stabilizatoru.
Želena sveķus var izmantot konditorejas izstrādājumos un maizes izstrādājumos. Galvenā želena sveķu funkcija konditorejas izstrādājumos ir nodrošināt struktūru un tekstūru. …

Author's comment
Atlants