Evaluation:
Published: 22.02.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Summaries, Notes 'Oža, garša', 1.
  • Summaries, Notes 'Oža, garša', 2.
Extract

6. Kāpēc deguna aizlikums (iesnas) ietekmē arī garšas sjūtu?
Tāpēc ka, kad ir deguna aizlikums, cilvēks elpo caur muti, dēļ tā mutes gļotāda izžūst, lai sajūstu garšu vajag, lai maltīte sajaucās ar siekalam. Receptori uztver tikai siekalās izšķīdušu vielu garšu.
Ožas receptoru kairinājumi piedalās gremošanas procesa regulācijā. Patīkama ēdiena smarža veicina siekalu un citu gremošanas sulu izdalīšanos, bet ja ir deguna aizlikums, receptori netiek kairināti un no tiem impulss neaiziet līdz smadzenēm.

7. Kā NS aizsargājas no dažādu smaržu pārāk intensīvas iedarbības? Kā sauc šo īpašību?
Ja smarža ir ļoti ilgstoša, receptori adaptējas- pierod un pārstāj smaržu uztvert (apmēram 5 minūtēs). Adaptācija var notikt arī NS centros. Īpaši, ja smarža ir intensīva, centrs nogurst un subjektīvā sajūta vairs nerodas. Var būt arī paaugstināta jūtība pret kādu smaržu. Var rasties arī smaržas ilūzija.

Author's comment
Editor's remarks
Atlants