Author:
Evaluation:
Published: 03.06.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 1.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 2.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 3.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 4.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 5.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 6.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 7.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 8.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 9.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 10.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 11.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 12.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 13.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 14.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 15.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 16.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 17.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 18.
  • Presentations 'Kaitīgās vielas uzturproduktos', 19.
Extract

Solanīns
Solanīns ir alkaloīds, kas atrodas tomātos un kartupeļos, kas, saulē stāvot, kļuvuši zaļi. Atrodas arī sadīgušu kartupeļu mizās un asnos. Tāpēc, nomizotos kartupeļos solanīna ir mazāk.
Praktiski saindēšanās ar zaļo kartupeļu zaļo tomātu solanīnu ir ārkārtīgi reta un konstatēta vienīgi maziem bērniem. Parasti kartupeļos solanīns ir tik niecīgā daudzumā, ka saindēšanās nenotiek.

Zilskābi saturoši glikozīdi
Zilskābi saturoši glikozīdi ir rūgtajās mandelēs, ķiršu, plūmju sēklās, linsēklās un tropiskajos augos.
Glikozīdi paši nav toksiski, bet zarnās tie fermentu ietekmē sašķeļas un atbrīvojas ļoti toksiskā zilskābe.
Saindēšanās ar zilskābi var beigties ar nāvi.

Biogēnie amīni
- bioloģiski aktīvi slāpekli saturoši organiskie savienojumi, kas rodas dzīvajos organismos no amino - skābēm oglekļa dioksīda atšķelšanās procesā.
- Biogēnie amīni organismā parasti tiek pārveidoti neaktīvos savienojumos.
- Dažreiz pēc ilgi glabātu skumbriju vai tunču ēšanas var rasties saindēšanās pazīmes – galvassāpes, slikta dūša, vemšana, caureja.
- Biogēno amīnu toksiskums izpaužas, ja tiek lietoti medikamenti, kas kave monoamīnoksidāzes veidošanos un tiek ēsts siers, skābēti kāposti, pastāvējušas zivis. …

Atlants