Evaluation:
Published: 28.01.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
  • Summaries, Notes 'Citronskābes ražošana', 1.
  • Summaries, Notes 'Citronskābes ražošana', 2.
Extract

3. Virsmas kultivēšanas (audzēšanas) metode:
Micēlijsēni audzē uz skābju izsturīgām tērauda kivetēm . Kivetes sakārtotas plauktos.
Iesēj producenta sporas. Labvēlīgos apstākļos sporas uzsūc H2O , piebriezt un dīgst . Sporu dīgšanu var ietekmēt barības slāņa biezums , sporu daudzums barotnē . Sporām dīgstot , izdalās fermenti – invertāze, kura šķeļ saharozi par glikozi un fruktozi.
Trešās diennakts beigās gandrīz visa saharoze ir hidrolizējusies . Vēl procesa ietekmējošie apstākļi ir gāzu aqpmaiņa barotnē, aerācija, mitrums. Galvenais ir producenta galaprodukta (CO2) savlaicīga izvadīšana. Pakāpeniski pieaugot citronskābes saturam barotnē, pieaug vides pH. Kopumā producents patērē 70% no iedotajiem cukuriem. Lielāko daļu oglekļa avotu, producents tērē vitamīnu, CO2 , H2O un siltuma veidošanā. Citronskābes blakusprodukts ir biomasa (micēlijs), ko izmanto kā piedevu lopbarībā.

Author's comment
Atlants