Evaluation:
Published: 12.01.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 1.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 2.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 3.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 4.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 5.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 6.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 7.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 8.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 9.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 10.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 11.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 12.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 13.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 14.
  • Presentations 'Olbaltumvielas', 15.
Extract

Kas ir olbaltumvielas?
Olbaltumvielas ir biopolimēri, kas sastāv no 20 dažādām aminoskābēm, kuras savstarpēji saistītas ar peptīdsaitēm.
Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa.
Tās galvenokārt veido apmēram 20 dažādas aminoskābes, no kurām 8 ir neaizstājamās.
Olbaltumvielas iedala:
Proteīnos (sastāv tikai no aminoskābju virknes vai virknēm, piemēram,albumīns).
Proteīdos (satur arī daļu, kas nesastāv no aminoskābēm, piemēram, hemoglobīns).
Olbaltumvielu funkcijas
Fermentatīvā jeb enzīmā funkcija ir dzīvajos organismos notiekošo reakciju veicināšana.
Uzbūves funkcija.
Fotoaktīvā funkcija ir funkcija, kura ar gaismas ierosi izpaužas kā elektrisks impulss.
Receptorā funkcija ir ārējās vides signālu uztveršana, jo olbaltumvielas atrodas ārējos maņu orgānos.
Kustību funkcija ir muskuļu saraušanās funkcija.
Transporta funkcija ir funkcija, kura nodrošina skābekļa transportu pa asinīm.
Aizsargfunkcija ir funkcija, kura nodrošina organisma imunitāti.
Enerģētiskā funkcija ir funkcija, kura nodrošina organismu ar enerģiju.

Author's comment
Atlants