Author:
Evaluation:
Published: 29.01.2024.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Time period viewed: 2021 - 2025 years
  • Summaries, Notes 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 1.
  • Summaries, Notes 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 2.
  • Summaries, Notes 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 3.
  • Summaries, Notes 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 4.
Extract

Situācijas apraksts: Askorbinskābe jeb C vitamīns C6H8O6 ir ūdenī šķīstošais vitamīns. C vitamīns (askorbīnskābe) ir cilvēka organismam nozīmīgs antioksidants. Šis ūdenī šķīstošais vitamīns ir iesaistīts daudzos bioloģiskos procesos. Tā bioloģiskā nozīme pamatojas uz spēju piedalīties fermentatīvās reakcijās dzīvajos organismos. Vielmaiņā C vitamīns piedalās oksidēšanās – reducēšanās procesos, hidroksilēšanas reakcijās, kas galvenokārt nepieciešamas saistaudu veidošanā, noradrenalīna un serotonīna sintēzē.
Pieaugušam cilvēkam minimālā vajadzība pēc C vitamīna 10 mg dienā. Ieteicamā deva ir 75 mg vitamīna dienā. Tā kā cilvēka organisms nespēj sintezēt C vitamīnu, tad viss organisma funkcionālās darbības nodrošināšanai nepieciešamais šī vitamīna daudzums ir jāuzņem ar pārtiku. …

Atlants