Kartupeļi ir trešā rentablākā kultūra Latvijā. 2-3 % no izaudzētās kartupeļu ražas pārstrādā dažādos rūpnieciski ražotos pārtikas produktos. Eiropas kartupeļu audzētājās valstīs pārtikai un pārtikas pusfabrikātu ražošanai izmanto vairāk nekā 50% kopražas.
Ir 3 galvenie virzieni, kur izmanto kartupeļus:
Spirta ražošanā;
Cietes ieguvei;
Dažādu pārtikas produktu ražošanai.Kartupeļu pieņemšanas nosacījumi un kārtība cietes ražošanai
Kartupeļu kvalitātes rādītāji cietes ražošanai :
cietes saturs 17 %, ja lielāks, tad noteiktas ir piemaksas,
netīrumu daudzums 7 %
mazs olbaltumvielu saturs,
sīko bumbuļu (diametrs mm) īpatsvars nedrīkst pārsniegt 25 %.…