Author:
Evaluation:
Published: 22.12.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 1.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 2.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 3.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 4.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 5.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 6.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 7.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 8.
  • Research Papers 'Piens un piena produkti', 9.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Piens    4
  Saldpiena produkti.    4
  Saldais krējums    5
  Piena konserv    5
  Skābpiena produkti.    5
  Skābais krējums.    5
  Rūgušpiens    6
  Rjaženka    6
  Acidofilie piena produkti    6
  Kefīrs    6
  Kumiss    6
  Jogurts    7
  “Lakto”    7
  Biezpiens    7
  Sviests    7
  Siers    8
  Saldējums    8
  Prasības piena produktiem    9
Extract

Piens ir cilvēka un visu zīdītājdzīvnieku pirmais uztura produkts. Cilvēks uzturā visplašāk lieto govs un kazas pienu. Kazas pienā salīdzinājumā ar govs pienu ir vairāk pilnvērtīgo olbaltumvielu, kalcija, fosfora, C vitamīna. Piens sastāv no ūdens un sausnas, kurā lielākā nozīme ir piena taukiem un olbaltumvielām, arī piena cukuram, minerālvielām, vitamīniem, fermentiem. Jo vairāk pienā ir sausnas, jo tas ir labāks. Pienā ir vidēji 3,0 – 6,0% tauku. Svarīgākā no olbaltumvielām, kas atrodas pienā, ir kazeīns. Tas pienā atrodas kalcija kazeināta veidā. Pienā atrodas arī piena cukurs – laktoze, kas ir svarīga normālai cilvēka aknu, nieru un sirds darbībai. Piens satur 0,7% minerālvielu – pārsvarā kalcija, fosfora, magnija, kālija sāļi. Minerālvielas nepieciešamas normālai vielmaiņai. Pienā sastopami tādi vitamīni kā A, D, E, K un karotīns, gan arī C un B grupas vitamīni. Piena skābumu mēra Ternera grādos (T). Parasti tikko slaukta piena skābums ir 160 –
180 T. …

Author's comment
Atlants