Evaluation:
Published: 07.01.2020.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Not used
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 1.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 2.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 3.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 4.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 5.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 6.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 7.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 8.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 9.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 10.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 11.
  • Presentations 'Ģenētiski modificētā pārtika', 12.
Extract

Ģenētiski modificētā pārtika – veselības drauds cilvēkam?
Apmēram 1 – 2 % pieaugušo un līdz 8 % bērnu visā pasaulē ir smaga alerģija. Šo cilvēku skaits palielinās, it īpaši pārtikas piesārņojuma ar ķimikālijām un neveselīgās apkārtējās vides dēļ. Augiem, kas ir modificēti, lai iegūtu imunitāti pret slimībām vai nogalinātu kaitēkļus, potenciāli ir lielāka iespēja izraisīt alerģiju nekā nemodificētajiem augiem.

Ģenētiski modificētā pārtika – veselības drauds dzīvniekiem?
2009. gadā veiktā zinātniskās literatūras analīzē secināts, ka dzīvniekiem, kas ēdināti ar ĢM barību, ir statistiski nozīmīgas fizioloģiskas izmaiņas, un šādu dzīvnieku izcelsmes produktos atrodama modificēto augu DNS un olbaltumvielas. Turklāt ir pārliecinoši pierādījumi, ka dzīvniekiem, kas ēdināti ar ģenētiski modificētu barību, var būt īpatna vielmaiņas, fizioloģiska vai imunoloģiska reakcija.

Author's comment
Atlants