-
Vitamīns D
D vitamīns jeb kalciferols (ķīm.nosaukums) ir taukos šķīstošais vitamīns (tas nozīmē, ka ēdienā ir nepieciešami tauki un žultskābes, lai tas organismā tiktu pilnībā uzņemts/uzsūktos), kas atrodams pārtikas produktos.
Tas pārveidojas aknās un tālāk tiek transportēts uz nierēm, kur veidojas tā aktīvā forma. D vitamīna aktīvajai formai ir hormonu īpašības: tā veidojas vienā orgānā (nierēs) organisma vajadzībai pietiekamā daudzumā un tiek izdalīta asinīs, transportēta uz zarnām, kauliem. D vitamīns uzkrājas rezervē ādā.
Otrs ceļš kā cilvēka organisms iegūst D vitamīnu ir tā sintēze ādā, kas notiek saules gaismas ultravioleto staru ietekmē. Šajā procesā kā izejmateriāls tiek izmantots holesterīns.
Šī vitamīna galvenā funkcija ir palīdzēt kalcijam un fosforam absorbēties no gremošanas trakta,(D vitamīns saista kalciju un fosforu ārpus zarnām) iebūvēties kaulos un uzturēt nemainīgu to līmeni asinīs. Tātad, D vitamīns ir svarīgs, jo palīdz saglabāt stiprus kaulus, zobus un muskuļus jeb veidot stipru skeletu.
Lai saglabātu kaulu izturību, D vitamīns darbojas arī kopā ar citiem vitamīniem, minerālvielām un hormoniem.
…
D vitamīns - -Kas ir D vitamīns?/Kāpēc cilvēka organismam tas nepieciešams? -Cik daudz D vitamīna organismam dienā nepieciešams? -Ja vitamīna trūkst:.. -Kā D vitamīna trūkums ietekmē bērnus? -Kā iegūt D vitamīnu? -D-vitamīna daudzums, kas būtu jāuzņem ar uzturu -Vai ir jālieto D vitamīnu saturoši uztura bagātinātāji? -Vai ir iespējams uzņemt organismā pārāk daudz D vitamīna? -D vitamīna un karotīnu ķīmiskā stabilitāte produktos: