Evaluation:
Published: 16.03.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 1.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 2.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 3.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 4.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 5.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 6.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 7.
  • Presentations 'Neaizvietojamās aminoskābes', 8.
Extract

No augu produktiem visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes kaut cik vērā ņemamā daudzumā satur soja, kaņepju sēklas, čia sēklas, amarants, griķi un knivoja. Taču nav nepieciešams uzņemt olbaltumus tieši no šiem produktiem — visas neaizvietojamās aminoskābes var iegūt, ēdot dažādus, aminoskābju ziņā savstarpēji papildinošus augu produktus, piemēram, rīsus ar pupām, humosu (zirņu pastēti) ar maizi (vēlams pilngraudu) un dārzeņiem.

InteresantiLizīnam noārdoties baktēriju iedarbībā, dekarboksilācijas procesā veidojas kadaverīns- viena no līķa indēm.
Leicīnu lieto medicīnā aknu slimību un anēmijas ārstēšanai.
Fenilalanīns ietilpst sintētiskās saldvielas - aspartāma- sastāvā.

Author's comment
Atlants