-
A/s "Preiļu siers" darbības efektivitāte un attīstības tendences
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 4 | |
1. | A/ s „Preiļu siers” vēsture | 5 |
2. | A/s „Preiļu siers” normatīvā bāze | 8 |
3. | A/s „Preiļu siers” stratēģiskā attīstības plānošana | 11 |
2.1. | A/ s „Preiļu siers” neto apgrozījums un bilance | 12 |
2.2. | A/s „Preiļu siers” lielākie konkurenti | 14 |
4. | A/s „Preiļu siers” SVID analīze | 18 |
1.3. | A/s „Preiļu siers” Portfolio analīze jeb Bostonas matrica | 19 |
5.5. | A/ s „Preiļu siers” ekonomiskā stratēģija krīzes posmā | 22 |
Secinājumi | 24 |
1.A/ s „Preiļu siers” vēsture.
Piena pārstrādes uzņēmums akciju sabiedrība “Preiļu siers” ir dibināta 1972.gadā kā valsts uzņēmuma “Daugavpils piena kombināta” filiāle “Preiļu siera” rūpnīca. Nodibinot uzņēmumu tika apvienotas četras pienotavas- Preiļu, Līvānu, Aglonas un Rožupes. Preiļu siera rūpnīcā tika uzstādītas dāņu firmas LODINGS siera “Čedars” ražošanas iekārtu komplekts, tomēr iegādātās iekārtas bija mazražīgas un nepilnīgas, tāpēc pirmajā darbības gadā sierotava izgatavoja 1222 tonnas sviesta un 813 tonnas siera. Savukārt, 1975.gadā tika saražots jau 1492 tonnas sviesta, 2207 tonnas siera un 393 tonnas piena cukura. Kopš 1978. gada uzņēmums saražo vairāk nekā 3000 tonnas siera gadā, kā arī papildus tika ražots sviests un piena cukurs.
Rūpnīcas otrreizējo piedzimšanu var attiecināt uz 1981.gadu, kad tiek veikta siera ceha rekonstrukcija, kuras laikā novecojušās iekārtas tiek nomainītas uz automatizētu dāņu firmas PASSILAC siera „Čedars” ražošanas līniju. Rūpnīcas rekonstrukcija tiek pabeigta 1983.gadā.…
Savā referātā es apskatīju A/s „Preiļu siers” darbības efektivitāti, attīstības tendences un perspektīvas. Šo uzņēmumu es nolēmu izpētīt un analizēt, jo tas manā reģionā ir viens no lielākajiem uzņēmumiem un arī Z/s, kas man ir mājās sadarbojas ar A/s „Preiļu siers” nododot tai pienu. Akciju sabiedrība ir piena pārstrādes uzņēmums, kurš laika gaitā ir attīstījies un paplašinājis savu darbības loku. A/S „Preiļu siers” ir viens no lielākajiem piena un piena produktu eksportētājiem Latvijā. Pēdējo gadu laikā tas strauji attīstījās. Vienīgais kavēklis plaukstošajai un spējīgajai sabiedrībai ir krīze, kas iestājas 2008. gada nogalē un aizskāra Latvijas un sabiedrības ekonomiku. Analizējot a/s „Preiļu siers” pēdējo gadu darbību, var teikt, ka tā kopumā bija visai veiksmīga. Pēdējo gadu laikā būtiski pieauga gan piena iepirkuma cena, gan piena pārstrādes daudzums, tādejādi vietējie piena ražotāji varēja gan vairāk pārdot, gan arī vairāk saņemt par katru pārdoto litru. Kopumā arī piena pārstrādātājiem aizvadītais gads bijis iespēju un izaicinājumu bagāts. Darba mērķis: Kādas ir piena ražošanas un pārstrādes nozares attīstības tendences a/s „Preiļu siers” Darba uzdevumi: 1. Iegūt un apkopot informāciju par uzņēmumu; 2. Iepazīties ar akciju sabiedrības vēsturi; 3. Izanalizēt ekonomiskos datus; 4. Izveidot A/s „Preiļu siers” SVID analīzi Izvirzītā hipotēze: A/ s „Preiļu siers” ir nozīmīgs piensaimniecības uzņēmums Latvijā, un tāds arī paliks krīzes posmā.
