Author:
Evaluation:
Published: 24.03.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 1.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 2.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 3.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 4.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 5.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 6.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 7.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 8.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 9.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 10.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 11.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 12.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 13.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 14.
  • Research Papers 'Kartupelis, frī kartupeļi', 15.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kartupelis    4
1.1.  Kartupeļu dziednieciskās īpašības    4
2.  Kartupeļu vēsture    5
3.  Kartupeļu uzglabāšana    7
4.  Kartupeļu frī ražošana    8
5.  Kartupeļu frī uzturvērtība    9
6.  Ķīmiskie savienojumi sasaldētos frī kartupeļos    10
6.1.  Ieteikumi, kā rīkoties ar apsalušiem kartupeļiem    10
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
  Pielikums    12
Extract

Secinājumi
Kartupeļi – viens no pamatproduktiem visā pasaulē. Kartupeļu popularitāte meklējama to uzturvērtībā – vienlaicīgi kartupeļi ir gan kaloriju avots, gan piegādā organismam daudzas bioloģiski aktīvās vielas – vitamīnus, minerālvielas, olbaltumvielas u.c.
Tākā kartupeļi ir cilvēku otrā maize, tad no tiem taisa dažādus ēdienus un ir dažādi kartupeļu pagatavošanas veidi, kā piemērs frī kartupeļi. Senatnē frī kartupeļus taisīja no svaigiem kartupeļiem, ko cepa lielā eļļas daudzumā. Mūsdienu sabiedrībai, kurai vienmēr ir par mazs laika, frī kartupeļu ražotāji ir pielāgojušies, izstrādājot saldētus frī kartupeļus, kurus vien vajaga ielikt eļļā un uzcept. Frī kartupeļi paši par sevi nav veselīgi, jo tiek cepti lielā eļļas daudzumā. Savukārt veselīguma ziņā, uzskats, ka saldētos kartupeļo nesaglabājas vitamīni ir maldīgs, jo kartupeļi tiek novākti svaigi un pirms saldēšanas blanšēti – tie tiek pakļauti īslaicīgai apstrādei ar karstu ūdeni, lai nebojātos. Kā zināms saldēšanai netiek izmantoti konservanti, taču ja to dara, ražotājam tas ir janorāda uz iepakojuma.
Uzrakstot so darbu secinu, ka pats kartupelis ir pat arstniecisks cilvēkam un ta vēsture ir ļoti sena, bet izcelšanās īsti nav zināma. Taču frī kartupeļi –gatavā veidā, cilvēkam ir loti kaitīgi un neveselīgi.
Gribētos ieteikt cilvēkiem, tomēr ēst svaigus kartupeļus un no tiem taisīt dažādus ēdienus, taču ja gribās panašķēties ar frī, tad taisiet mājās paši, nevis pērciet sasaldētus.

Author's comment
Editor's remarks
Atlants