-
Pārtikas higiēna augu valsts pārstrādes uzņēmumos
Research Papers13 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
Kas ir Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr.852/2004? | 4 | |
Noteikumi, ko piemēro pārtikas produktiem | 5 | |
Augu valsts primārās ražošanas produktu vispārējie higiēnas noteikumi | 5 | |
Higiēnas prasības savvaļas augļu, ogu, riekstu, sēņu un augu vākšanai tiešai piegādei galapatērētājam | 6 | |
Vispārīgas prasības attiecībā uz uzņēmumu telpām, kur uzglabā pārtiku | 7 | |
Īpašas prasības telpām, kur pārtikas produktus sagatavo, apstrādā vai pārstrādā | 8 | |
Prasības aprīkojumam | 9 | |
Noteikumi, ko piemēro pārtikas produktu iesaiņošanai | 9 | |
Termiskā apstrāde | 9 | |
Pārvadāšana | 10 | |
Pārtikas atkritumi | 10 | |
Ūdensapgāde | 10 | |
Personīgā higiēna | 11 | |
Darbinieku apmācība | 11 | |
Labas prakses norādījumi higiēnas jomā un HACCP principu piemērošanai | 12 | |
Dokumentācija | 13 | |
Secinājumi | 16 | |
Darbā lietotās literatūras saraksts | 17 |
Strādājot ar pārtiku, ir ļoti svarīgi ievērot pārtikas higiēnas prasības. Bet kas tad īsti ir pārtikas higiēna? Un kādas higiēnas prasības jāievēro augu valsts pārstrādes uzņēmumiem?
Iestājoties Eiropas Savienībā, Latvijas likumiem nākuši klāt neskaitāmi Eiropas Savienības likumi, direktīvas, regulas utt. Nav viegli tajā visā orientēties. Tieši tāpēc mana darba mērķis ir noskaidrot, kas nosaka higiēnas prasības augu valsts pārstrādes uzņēmumiem.
Līdz ar to referāta galvenais uzdevums ir noskaidrot, kādas ir higiēnas prasības augu valsts pārstādes uzņēmumiem, ko tās nosaka, kas tās kontrolē utt.
Tā ir Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu, kas tika pieņemta 2004. gada 29. aprīlī. Tajā ir noteiktas vispārējas higiēnas prasības, kas jāievēro pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem visos pārtikas ķēdes posmos.
Bet kas tad īsti ir pārtikas higiēna? Pēc Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 552/2004 1. nodaļas 2. panta definīcijas “pārtikas higiēna”, turpmāk tekstā “higiēna”, ir pasākumu un nosacījumu kopums, kas nepieciešams, lai kontrolētu apdraudējumus un nodrošinātu pārtikas produktu derīgumu cilvēka uzturam, ņemot vērā tiem paredzēto lietošanu.…
