Author:
Evaluation:
Published: 12.12.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Research Papers 'Tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti', 1.
  • Research Papers 'Tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti', 2.
  • Research Papers 'Tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti', 3.
Extract

Olbaltumvielas ir lielmolekulāri organiski savienojumi, kas sastāv no aminoskābju atlikumiem; dzīvo struktūru pamatkomponents. Katrai olbaltumvielai ir pirmējā jeb kovalentā struktūra, kas noskaka tās augstāko struktūru un funkciju īpatnības. Iedala vienkāršajās (proteīni) un saliktajās (proteīdi) olbaltumvielās. Olbaltumvielu sintēze notiek ribosomās, tajā piedalās aptuveni 20 aminoskābes. Olbaltumi ietilpst visu šūnu uzbūvē un piedalās šūnas dzīvības procesos. Olbaltumvielas veido 15% no dienas uztura kopējās enerģētiskās vērtības. Tas atbilst 0,8 gramiem olbaltumu uz 1 kilogramu svara jeb 50-75 gramiem olbaltuma dienā. Astoņas aminoskābes ir, tā saucamās, neaizstājamās, kuras organisms nespēj veidot pats, un tās obligāti ir jāuzņem ar uzturu.…

Author's comment
Atlants