-
Dabasvielas
5.uzdevums ( 6 punkti)
a) Nosaki un pieraksti, kurā gadījumā notikusi olbaltumvielu, kurā – nukleīnskābju hidrolīze?
Hidrolīzes rezultātā ir iegūts aminoskābju maisījums - olbaltumvielu hidrolīze.
Hidrolīzes rezultātā iegūtajos produktos ir konstatēti fosforskābes un ogļhidrāta atlikumi – nukleīnskābju hidrolīze.
b) Paskaidro, kā praktiski atšķirsi un noteiksi olbaltumvielu un nukleotīdu daļējas hidrolīzes produktu maisījumu, ja pierādīšanai dota koncentrēta slāpekļskābe un tikko iegūtas vara(II)hidroksīda nogulsnes! Vara šķīdums kļūs spilgti zils no olbaltumvielu.
c) Salīdzini olbaltumvielu un nukleīnskābju hidrolīzes procesa kopīgās un atšķirīgās pazīmes!
Olbaltumvielu hidrolīze.
Olbaltumvielas var daļēji hidrolizēties. Ja mēs iedomājamies, ka hidrolīze turpinās līdzgalam, t.i. pilnībā, tad kā reakcijas produkti tiek iegūts aminoskābju maisījums. Papildus šīmvielām pēc hidrolīzes šķīdumā tika atrastas ogļhidrāti, pirimidīna un purīna bāzes, ortofosforskābe. Olbaltumvielu hidrolīze notiek noteiktos apstākļos: viršanas skābes vai sārma šķīdumā.
Ja olbaltumvielas satur amīda saites, jo ir aminoskābes ar sazarotu sānu radikāļiem, kasrada steriskus šķēršļus, piemēram, leicīnā vai valīnā, tad hidrolīze nav iespējama.Ja olbaltumviela sabiezējas komponentos sārmainā vidē, hidrolīze tiek veikta skābā unotrādi.
Nukleīnskābes hidrolīze
…
1. uzdevums (5 punkti) Atbildiet uz jautājumiem. Katram jautājumam ir tikai viena atbilde. • Kurš ogļhidrāts ir monosaharīds? a) ciete; b) glikoze; c) saharoze; d) celuloze. • 6. Kuras vielas pierādīšanas reakcijā ar vara(II) sulfātu un nātrija hidroksīdu paaugstinātā temperatūrā var novērot krāsu maiņu: zils → dzeltens → sarkans a) cietes; b) celulozes; c) ribozes; d) glikozes. • 7. Kura ogļhidrāta hidrolīzi attēlo ķīmiskās reakcijas vienādojums? (C6H10O5)n + H2O nC6H12O6 a) cietes hidrolīzi; b) celulozes hidrolīzi; a) saharozes hidrolīzi; d) glikozes hidrolīzi. • 8. Kuru ogļhidrātu Latvijā ražo biodīzeļa ražošanai? a) kviešus; b) koksni; c) rapšus; d) cukurbietes. • 9. Kuru lauksaimniecības produkciju Latvijā audzēja saharozes iegūšanai? a) cukurbietes; b) rapšus; c) kartupeļus; d) kviešus. 2. uzdevums (6 punkti) Vasaras beigās graudaugu sēklās norisinās process: glikoze → polisaharīds. Pavasarī, sēklām dīgstot, notiek pretējs process: polisaharīds → glikoze. a) Uzraksti polisaharīda nosaukumu! polisaharīdu sauc celuloze vai ciete b) Kuru procesu attēlo ķīmiskās reakcijas vienādojums? polimerizācijas procesu c) Paskaidro, kāpēc dīgstošu graudu produkti ir vērtīgi cilvēka uzturā! 4. uzdevums (4 punkti) Vārot ievārījumu, var konstatēt, ka ievārījums ir saldāks nekā tā pagatavošanai izmantotais cukurs. Zināms, ka saldums nosacītās vienībās saharozei ir 1, glikozes un fruktozes maisījumam – 1,30. Uzraksti nosaukumu procesam, kas notiek ar saharozi ievārījuma vārīšanas laikā! - Hidrolīze
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Pesticīdi
Summaries, Notes for secondary school4
-
Nātrijs
Summaries, Notes for secondary school3
-
Karbonilsavienojumi
Summaries, Notes for secondary school14
-
Ogļhidrāti
Summaries, Notes for secondary school12
-
Organiskās vielas manā mājā
Summaries, Notes for secondary school7

