Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
7,49
You save:
1,42 (19%)
Discounted price*:
6,07
Purchase
Add to Wish List
ID number:401149
Author:
Evaluation:
Published: 24.05.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 15 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  LATVIJĀ ATĻAUTOTO PĀRTIKAS PIEDEVU RAKSTUROJUMS UN UZSKAITĪJUMS    4
  KRĀSVIELAS    6
  KONSERVANTI    8
  ANTIOKSIDANTI    10
  EMULGATORI UN STABILIZĒTĀJI    11
  SALDINĀTĀJI    13
  DAŽĀDU GRUPU PĀRTIKAS PIEDEVAS    13
  PĀRTIKAS PIEDEVAS BIEŽĀK LIETOTAJOS PRODUKTOS    19
  DZĒRIENI    19
  PĀRTIKAS PRODUKTI    19
  Graudu produkti    19
  Piena produkti    19
  Gaļas izstrādājumi    20
  Zivis    20
  Augļi    20
  Citi produkti    20
  NOBEIGUMS    22
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    23
Extract

NOBEIGUMS
Pārtikas ražotāji lieto pārtikas piedevas, lai produkts ilgi un labi glabātos, būtu izskatīgs un ar labu smaržu un garšu. Pētījumi rāda, ka daudzas krāsvielas izraisa alerģisku reakciju un hiperaktivitāti, īpaši bērniem.
„E” burts tulkojumā no angļu vārda nozīmē “ēdams” – “edible”. Katrai pārtikas piedevai ir savs kods, kas tiek norādīts pārtikas produkta marķējumā pēc apzīmējuma „E”.
Tikai 55 procenti aptaujāto izrādīja interesi par iespēju uzzināt ko sīkāk par pārtikas piedevu ietekmi uz cilvēka organismu, lai gan pircējam būtu ieteicams izlasīt informāciju uz etiķetes un izlemt, vai pārtikas produkts ir atbilstošs un iekļaujams ēdienkartē. Patērētāju nezināšanas dēļ veikalu plauktos nereti tiek ignorēti arī pārtikas produkti, kas satur dabiskas izcelsmes pārtikas piedevas, kam pētījumos konstatēta labvēlīga ietekme uz cilvēka veselību, piemēram:
Riboflavīnu jeb B2 vitamīnu (E 101),
beta karotīnu jeb A vitamīna provitamīnu (E 160(a)),
luteīnu (E 161(b)),
dabīgo biešu krāsvielu (E 162),
etiķi (E 260),
askorbīnskābi jeb C vitamīnu (E 300),
tokoferolus jeb E vitamīnus (E 307, E 308, E 309),
pektīnus (E 440),
celulozi (E 460),
taukskābes (E 470, E 471, E 472, E 473, E 475, E 476),
saharozi jeb cukuru (E 474),
sāli (E504, E535, E538, E552),
safrānu, dažādus piparus utt.

Izmantojot patērētāju nezināšanu, bieži pārtikas piedevas neapzīmē ar „E” un kodu – zinot, ka visvairāk patērētāju biedē dažādo E uzskaitījums uz iepakojuma, ražotājs vai izplatītājs uz iesaiņojuma vai tulkojumā norāda vielas īsto nosaukumu, nenorādot „E” kodu. Īpaši tas attiecināms uz „sliktajām” pārtikas piedevām (piemēram, nātrija benzoātu (E 211)), kura lietošana uzturā var izraisīt alerģiskas reakcijas vai pat pēkšņu nāvi.

Author's comment
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Pārtikas piedevas”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/401149

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register