Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:176371
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Used
Extract

Ražotājspēku tālāka attīstība kā pilsētu uzplaukuma ekonomiskais priekšnosacījums.
Romas impērijas sabrukuma rezultātā pavājinājās pilsētu ekonomiskā loma. Franku citīm šai laikā bija raksturīga naturāla saimniecība. Feodālisma pirmajā periodā Rietumeiropas pilsētām galvenokārt ir feodālo centru loma.1
10. – 11.gadsimtos sākās feodālisma uzplaukums. Tā cēlonis bija ražošanas spēku tālāka attīstība. Attīstījās lauksaimniecība, pieauga darba ražīgums, notika jaunu teritoriju apgūšana; attīstījās amatniecība, darba dalīšana. Pilsētu attīstību veicināja tas, ka sākot ar 12. gadsimtu, Rietumeiropā produktu renti sāka pakāpeniski aizstāt naudas rente. Tas spieda zemniekus savus lauksaimniecības produktus realizēt tirgū, lai iegūtu naudu. Šajā laikā veidojās Francija. Anglija, Spānija u.c. nacionāls centralizētas feodālās valstis. Centrālā valsts vara sāka iekasēt nodokļus.
Feodālo pilsētu izveidošanās un to loma viduslaiku vēsturē.
No jauna tās rādās tur, kur bija izdevīgi ekonomiskie apstākļi. Tirgotāji un amatnieki apmetās sev ekonomiski izdevīgās vietās un arī tur, kur bija lielāka politiskā drošība. Tādā veidā veidojās pilsētas.
Amatniecības attīstība bija pirmais svarīgais pilsētu attīstību veicinātājs faktors.2
Otrs svarīgs faktors pilsētu attīstībā bija tirdzniecība. 11., 12., gadu simtenī tirgošanās jau kļūst par īpašu profesiju.
Lai varētu aizsargāties no pirātiem, ierīkot kopējās noliktavas, tirgotāji apvienojās ģildēs. Vairākas tirdzniecības pilsētas apvienojās hanzās.
Feodālās pilsētās pakāpeniski saasinājās šķiru cīņa: pilsētu cīņa pret feodāļiem, amatnieku cīņa pret tirgotājiem, mācekļi pret meistariem.
Pilsētu ekonomiskās un politiskās varas pieauguma galvenie rezultāti bija šādi. Pirmkārt, tas veicināja preču- naudas attiecību tālāku attīstību. pilsētu attīstība, otrkārt, grāva feodālisma pamatus. Treškārt, šis process saasināja ekonomiskās pretrunas pašās pilsētās, kā arī starp pilsētām un feodāļiem.3…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register