Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:228675
 
Evaluation:
Published: 29.04.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  VARAS BŪTĪBA    4
1.1.  Varas izpausmes formas    4
1.2.  Varas veidi    5
1.3.  Varas izmantošana    7
2.  POLITISKĀ VARA    8
3.  VARA NO FILOSOFISKĀ VIEDOKĻA    10
4.  VALSTS AMATPERSONU PROFESIONĀLĀ ĒTIKA    13
  SECINĀJUMI    15
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    17
  PIELIKUMI    18
Extract

SECINĀJUMI
1. Varas attiecības nepastāv tikai starp augstāka un zemāka amata pārstāvjiem, bet gan izpaužas arī savstarpējās attiecībās ģimenē, draugu un kolēģu pulkā, dažādos sabiedriskos pasākumos un visās dzīves sfērās.
2. Varas izpausme var būt gan pozitīva, piemēram, izmantojot fizisko spēku, novērst nelaimes gadījumu, gan negatīva, piem., piespiest otru cilvēku rīkoties pret viņa paša gribu, gan arī neitrāla, piem., korektas attiecības starp vadītāju un padoto.
3. Dominante ir iekšējā vara, kas raksturo cilvēka raksturu un spējas, tikai pēc tam, balstoties uz savām vērtībām, notiek pakļaušanās vai nepakļaušanās ārējai varai jeb likumiem un normām.
4. Varas veidi iedalās dažādās grupās un ir atšķirīgi gan dzīves jomās, gan profesijās un amatos, kā arī vērojama savstarpēja mijiedarbība, bet svarīgi ievērot ētikas principus, pielietojot varas metodes, kā arī konstatēt pārkāpumus citu neētiskā rīcībā.
5. Teorijā tika minēts, ka „varas īstenošana ir iespējama vienīgi robežās, kas nodrošina arī visas viņiem pakļautās sabiedrības eksistenci’’, tomēr tam nevarētu piekrist pilnībā, jo apstākļi, kā veselības stāvoklis, finansiālais stāvoklis, sabiedrības īpatnības u.c., var ierobežot izvēli un līdz ar to pakļaut varas ietekmei, neatkarīgi no cilvēka gribas.
6. Mūsdienu Latvijā ir novērojama situācija, ka priekšgalā izvirzās cilvēki, kuri profesionālā ziņā ir tālu no politikas, bet dažādu mērķu vadīti, iesaistās valsts politiskajos notikumos un lēmumu pieņemšanā.
7. Balstoties uz filosofijas teoriju, vara tiek saistīta ar indivīdu savstarpējām attiecībām, tomēr gan no psiholoģiskā viedokļa, gan katra cilvēka pieredzes var secināt, ka cīņa par varu notiek arī katrā personā individuāli, kas izpaužas kā padošanās labajam vai ļaunajam, izvēle starp dažādiem variantiem u. c. dzīves situācijas.
8. Vara nepastāv kā nemainīgs subjekts, tā nevar piederēt kā īpašums, jo tomēr cilvēkam ir kaut kas jāsasniedz, jāiegūst ietekme, jādara darbi, labi vai slikti, tas jau ir cits jautājums, bet jābūt virzītājspēkam, kas mudina iegūt varu savās rokās.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1331924
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register