Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:250907
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Neskatoties uz to, ka spogulis, kādu to zinām šobrīd, ir salīdzinoši nesens izgudrojums, tas kā zīme izmantots jau sen – gan sengrieķu mītos, gan austumu kultūru tekstos. Rakstītajos avotos rodamas ziņas par noslīpētām obsidiāna virsmām, kurās spogulējās Ķīnas un Centrālās Amerikas iedzīvotāji. Acteku dieva Teskatlipokas vārds tulkojumā nozīmē ‘dūmojošais spogulis”, Vidusjūras zemju iemītnieki savu attēlu pētīja pulētos bronzas un sudraba diskos.
Mūsdienās pazīstamo spoguļu izgatavošana aizsākās Venēcijā, kur meistari apguva prasmi stiklu pārklāt ar sudrabu, iegūstot atsatrojošu virsmu. Venēcija kā vieta ir ideāla spoguļu asociācijai, jo pati pilsēta spoguļojas ūdeņos un kanālos, tāpēc liekas likumsakarīgi, ka Venēcija ir gludā kristāla spoguļa dzimtene. No 12. līdz 16.gadsimtam Murano meistari nokļuva līdz tehnoloģiskajam stikla ražošanas apvērsumam – viņi ieguva caurspīdīgu un bezkrāsainu stiklu, kas ir augstākā stikla kvalitāte līdz pat šodienai. Šajos laikos un arī mazliet vēlāk spoguļi bija izcili dārgi, to izgatavošanas tehnoloģija tika turēta slepenībā, padarot šos priekšmetus par īpaši izciliem un līdz ar to arī nepieejamiem un noslēpumainiem. Vēsturiski šajā laikā ļoti populāras ir mistiskās darbības, alķīmija, tāpēc arī spogulis kļūst par dažādu rituālu darbību priekšmetu un simbolu: spogulis, kā iespēja ieskatīties nākotnē, redzēt citas vietas un notikumus, runājošie spoguļi.
Arī 21.gadsimtā, neskaitot tā utilitāro pielietojumu, spoguļu vērtība nav mazinājusies. Spogulis, saglabājot savu nemainīgo īpašību – atstarot, ir augsto tehnoloģiju arsenālā. To skatām uz debesskrāpju fasādēm, lāzertehnoloģijā, teleskopos.
Un tomēr – neskatoties uz to, ka spogulis, kā priekšmets ir kļuvis pierasts un izprotams, nav zudusi tā simboliskā nozīme.
Vārds „spogulis” bieži tiek izmantots kā personifikācija precīzam attēlojumam; „atspoguļot notikumus”, „laikmeta spogulis”u.c. , tomēr vēl biežāk to lietojam, lai simboliski izteiktu sakarības: „dzīves spogulis”, „bērni, savu vecāku spogulis”, u.tml.
Spogulis tāpat kā domāšana attēlo un atspoguļo, tas simbolizē pašizziņu, apziņu, kā arī patiesību un skaidrību. Tas ir arī radīšanas simbols, jo „atspoguļo” dievišķo prātu. Metaforiskā nozīmē bieži runā par acīm vai seju kā dvēseles spoguli.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1131689
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register