Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:368227
 
Evaluation:
Published: 08.12.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. Elektrisko strāvu magnētiskā mijiedarbība.
Magnētiskā spēka FM cēlonis ir lādiņnesēju – brīvo elektronu plūsma vadītājā. Ieslēdzot strāvu, magnētiskais spēks izzūd.. Strāvai plūstot, pretējos virzienos kustoši pretēju zīmju lādiņi savstarpēji pievelkas, bet vienādzīmju lādiņi – atgrūžas. Ja atsevišķa lādiņa q vietā novieto strāvai paralēlu otru strāvas vadu, tad savstarpēji iedarbojas abu strāvu negatīvo lādiņnesēju – elektronu plūsmas. Paralēlu strāvu mijiedarbība izpaužas tā, ka pretējos virzienos plūstošas strāvas atgrūžas, bet vienvirziena strāvas pievelkas.
2. Magnētiskais lauks.
Elektrisko strāvu mijiedarbība ir izskaidrojama ar to apkārtnē esošiem magnētiskajiem laukiem. Tie, pārklājoties un tiecoties izveidot kopēju magnētisko lauku ar iespējami mazāku enerģiju, izraisa elektrisko strāvu pievilkšanos vai atgrūšanos. Uzskatāmi elektriskās strāvas magnētisko lauku var attēlot ar lauka spēka līnijām. Dagnētiskā lauka raksturošanai ir svarīgi trīs lielumi – lauka indukcija, intensitāte un plūsma. Magnētiskā lauka intensitāti mēra teslās (T). Magnētiskā lauka indukcija ir 1 T, ja uz vienu metru garu taisnu vadu, kurš novietots perpendikulāri homogēnām magnētiskajam laukam un pa kuru plūst 1 A stipra strāva, darbojās 1 N liels spēks.
3. Paralēlu strāvu mijiedarbības spēks. Ampēra likums.
Ja pa diviem paralēliem vadiem, starp kuriem ir attālums r, plūst strāvas I1 un I2, tad katra no šīm strāvām atrodas otras strāvas magnētiskajā laukā. Strāva I1 rada magnētisko lauku, kura indukcijas lauks B1 darbojas uz strāvu I2 un tai ir pielikts Ampēra spēks FM = B1I2l, kur l – kontūra garums. Ievietojot šajā formulā B1 izteiksmi, iegūst abu strāvu mijiedarbības Ampēra likumu:

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register