Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:375379
 
Evaluation:
Published: 10.01.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Parasimpātiskā nervu sistēma
• Zemākie centri – atrodas muguras smadzeņu krustu segmentos, kā arī iegarenajās smadzenēs, smadzeņu tiltā un vidussmadzenēs.
• Augstākie zemgarozas centri – atrodas hipotalama priekšejos kodolos. Parasimpātiskie gangliji atrodas tuvu inervējamam orgānam vai paša orgāna sienā.
• Parasimpātiskie gangliji atrodas tuvu inervējamam orgānam vai paša orgāna sienā. Intrmurālie gangliji ir mikroskopiski.

Preganglionārās šķiedras ir mielinizētas, bet postganglionārās bez mielīna apvalka.
Parasimpātiskās inervācijas preganglionārā šķiedra ir gara, bet postganglionārā šķiedra īsa. Parasimpātiskā inervācija nav saistīta ar tik plašu uzbudinājuma izplatīšanos, jo katra parasimpātiskā preganglionārā šķiedra kontaktē tikai ar vienu vai nedaudziem postganglionāriem neironiem.
Visu parasimpātisko postganglonāro šķiedru galos izdalās acetilholīns. Bioķīmisko sistēmu, ar kuru reaģē acetilholīns inervējamā orgāna audos, sauc par holinoreceptoru. Holinoreceptors inervējamā orgāna audos atšķiras no holinoreceptora veģetatīvajā ganglijā. Veģetatīvajos ganglijos ir tā sauktais nikotīnjūtigais holinoreceptors, jeb N holinoreceptors, bet inervējamā orgāna audos , kur pienāk parasimpātiskās postganglionārās šķiedras, ir muskarīnjūtīgasi jeb M holinoreceptors. Ir atrastas vielas, ar kurām var bloķēt M holinoreceptorus un līdz ar to pārtraukt uzbudinājuma pārvadi no parasimpātiskajām šķiedrām uz inervējamo orgānu, tādejādi pārtraucot parasimpātisko nervu sistēmas ietekmi uz orgāniem un audiem. Šīs vielas sauc par M holinoblokatoriem ( atropīns un skopolamīns).
Inervējamā orgāna audos, kur pienāk parasimpātiskās šķiedras, ir muskarīnjutīgais jeb M holinoreceptors.
Parasimpātisko škiedru kairinājums palēlina sirdsdarbību, sašaurina zīlītes, stimulē šiekalu atdalīšanos un sekrēciju kuņģī un aizkuņģa dziedzerī, sašaurina bronhus, pazemina glikozes daudzumu asinīs.
Parasimpātiskā sistēma nodrošina enerģijas resursu atjaunošanos. Tā darbojas pārsvarā miegā.
Abu veģetatīvās nervu sistēmas daļu darbība ir cieši saistīta arī ar iekšējās sekrēcijas dziedzeru aktivitāti. Simpātiskās nervu sistēmas stimulācija kombinējas ar pastiprinātu virsnieru serdes hormonu producēšanu, bet parasimpātiskās nervu sistēmas stimulācija – ar pastiprinātu insulīna producēšanu.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register