Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:412700
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.01.2019.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 17 units
References: Used
Time period viewed: 2016 - 2020 years
Extract

Kopsavilkums
Tiesības uz taisnīgu tiesu ir vienas no svarīgākajām cilvēka pamttiesībām, jo tas ir tas pamats, kas nodrošina personai iespējas izmantot citas savas tiesības un nepieciešamības gadījumā aizstāvēt tās.
Taisnīgas tiesas jēdziens sevī ietver ne tikai tiesu kā institūciju, kurā notiek lietas iztiesāšana, bet arī pašu procesu, kādā veidā šīs tiesības tiek realizētas praksē.
Normatīvais regulējums var būt ideāls, tomēr bez precīzas, kvalitatīvas un profesionālas tiesību normu interpretācijas, piemērošanas, normatīvo aktu pienesums taisnīgas tiesas nodrošināšanā ir nepietiekams. Šajā sakarā ir ļoti būtiska loma tiesību normu piemērotāju profesionālās kvalifikācijas līmenim. Tiesnesim, kam ir pilnvaras izšķirt strīdus starp tiesvedībā iesaistītajām pusēm, ir svarīgi prast interpretēt tiesību normas, izvairoties no formālas pieejas. Tiesnesim ir arī jāpārzin Latvijai saistošie starptautiskie cilvēktiesību akti, jāpārzin Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūra un jāpielieto praksē šīs zināšanas, atsaucoties uz to savos nolēmumos.
Taisnīgas tiesas gala rezultāts ir taisnīgs spriedums. Taisnīgs spriedums ir spriedums, kas ir pieņemts tiesiski pamatotā tiesas procesā, objektīvi un vienlīdzīgi vērtējot visas tiesvedībā iesaistītās puses, sniedzot visām tiesvedībā iesaistītajām pusēm iespēju aizstāvēt savas intereses normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.
Latvijas Repbulikas Satversmes 92.pantā ietvertās tiesības uz taisnīgu tiesu sasaucas ar virkni starptautisko tiesību aktu, kurus arī Latvijai ir jāņem vērā. Satversmes tiesa, izsakot savu viedokli jautājumā par tiem gadījumiem, kad rodas šaubas par Satversmē ietverto cilvēktiesību normu saturu, norādīja, ka šādās situācijās ir jāveic tiesību normas interpretācija atbilstoši starptautisko cilvēktiesību normām, kā arī tiek ņemta vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūra.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register