Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:418646
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.01.2015.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 23 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Anotācija   
  Annotation   
  Saturs    6
  Ievads    6
1.  TĒJAS KĀ SOCIĀLĀS KULTŪRAS ELEMENTS, TĀ ATTĪSTĪBA PASAULĒ    7
1.1.  TĒJAS BIOLOĢISKĀ IZCELSME    7
1.2.  TĒJAS KĀ SOCIĀLĀS KULTŪRAS TRADĪCIJU SĀKUMS PASAULĒ    8
1.2.1.  Tējas dzimtene    8
1.2.2.  Tējas vārds kā kultūrelements    8
1.3.  TĒJAS LIETOŠANAS KULTŪRELEMENTI PASAULĒ    9
1.3.1.  Tējas uzglabāšana tradīcijas ikdienas dzīvē    9
1.3.2.  Tējas kultūrelementa pazīmes - trauki un piederumi, to kopšana    10
1.3.3.  Tējas pagatavošanas rituāli, tradīcijas    11
1.3.4.  Tējas pagatavošanas, lietošanas trauki    11
1.4.  TĒJA KĀ SOCIĀLĀS VIDES ELEMENTS    11
1.4.1.  Tējas ražotāji pasaulē    11
1.4.2.  Tējas patērētāji pasaulē    12
1.4.3.  Tējas biržas    12
1.4.4.  Tējas kvalitātes noteikšana - profesija tī-testētājs    13
1.4.5.  Informācija patērētājiem    13
2.  PĒTNIECISKĀS METODES UN PAŅĒMIENI    15
2.1.  PĒTĪJUMĀ JAUTĀJUMA PRIEKŠIZPĒTE    15
2.2.  PĒTĪJUMA MĒRĶAUDITORIJAS RAKSTUROJUMS    16
2.3.  ANKETĒŠANA    16
2.4.  INTERVĒŠANA    17
2.5.  SOCIOLOĢIJAS PĒTĪJUMA PAŅĒMIENI – DEMONSTRĒJUMS, PARAUGS UN TIEŠĀ UZRUNA, MUDINĀJUMS    17
3.  INTERVIJAS AR TĒJAS SPECIĀLISTIEM TALSOS UN TĒJAS DZERŠANAS TRADĪCIJAS    19
3.1.  INTERVIJA AR UZŅĒMUMA „KAFIJAS PASAULE” VADĪTĀJU GINTU REZONKU    19
3.2.  INTERVIJA AR UZŅĒMUMA „DIVDESMIT ČETRAS ZĀLĪTES” VADĪTĀJU LAURU UŠČU    21
3.3.  APTAUJAS „IEDZĪVOTĀJU TĒJAS LIETOŠANAS PARADUMI” ANKETU REZULTĀTU ANALĪZE    25
3.4.  KOMUNIKĀCIJA AR SOCIĀLIEM PARTNERIEM UN LIETIŠĶĀS VIDES PĀRSTĀVJIEM    31
3.4.1.  Tikšanās ar Talsu Kristīgās skolas direktori Ingunu Gruzniņu    31
3.4.2.  Tikšanās ar Lauka atbalsta dienesta (LAD) darbiniekiem    32
  Ierosinājumi    35
  Izmantotā literatūra    36
  Pielikumi    37
Extract

Secinājumi
Autore pētījuma mērķi: izpētīt, kāda ir tējas vēsture, kādas ir iedzīvotāju tējas audzēšanas, lietošanas tradīcijas un kā attīstās tējas lietošanas paradumi sociālā, kultūrvidē, kļūstot par reģionam raksturīgu kultūrelementu, sasniedza.
Pētāmais jautājums: vai mūsdienās Talsos iedzīvotāju tējas lietošanas paradumi ir sociālās vides tradicionāls elements vai tas izpaužas, attīstās kā tautas kultūrelements, kā Latvijas nacionālās paražas, noskaidrots.
Autore var secināt, ka:
1. Ar vārdu tēja saprot gan dzērienu, gan sauso beramo vai paciņās pildīto tēju, gan pašu augu.
2. Katra reģiona un valsts iedzīvotājiem tējas lietošana ir kļuvusi par valodas un tradīciju kultūrelementu.
3. Tēja ir lietota visur, kur vien pabijis cilvēks un tā kļuvusi par vispopulārāko planētas dzērienu, jo ir spējusi saglabāt cilvēcei uzmundrinājumu un noslēpumainību.
4. Tējas dzimtene ir Ķīnas dienvidi un Indoķīnas pussala, Eiropā to iepazina ap 16. – 17.gs. un drīz vien iekaroja popularitāti Anglijā. Latvijā nav precīzu ziņu par tējas tradīciju veidošanos un to produktu lietojums mūsdienās neatbilst senču ikdienā lietotajai.
5. Tējas kultūrelementa pazīme ir pareiza trauku izvēle – biezas, porainas sienas, kas saglabā siltumu.
6. Ideālas „tējas tases” noslēpums – uzglabāšana, pagatavošana, pasniegšana.
7. Tējas kvalitāti ietekmē mitrums, gaisma un gaisa temperatūra. Labas kvalitātes tējas lapas ir cietas, košas krāsas, stingras formas un spēcīga aromāta; savukārt veca tēja ir sausa un cieta, parīvējot pirkstos tā sabirst pulverī.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1346185
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register