Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:470245
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.01.2014.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Nobeigums
Galvenās problēmas lugā Raiņa traģēdijā „Jāzeps un viņa brāļi” parādīts, cik liels un varens, daudzveidīgs un apbrīnojams, cik zems un niecīgs var būt cilvēks. Šajā lugā vienotā mezglā sasieti daudz problēmu pavedieni, tās centrā ir sapņotāja Jāzepa patiesības meklējumi. Lugā risinātas problēmas par spēju piedot: „Kas piedot ir? Vai ļaunu teikt par labu? Ļaunam tapt? Nē ļaunu ņemt un vērst par labu, tas ir piedot.

Šekspīrs rāda divus mīlētājus, kas par savām jūtām cīnās ar apkārtējo vidi, kurā vēl dzīvi senie aizspriedumi un novecojusī ģimenes morāle, ka bērni ir ģimenes īpašums. Romeo un Džuljeta pret naidu vēršas ar savu mīlu, kas ir humānisma augstākais ideāls.
Lugā risinātās vairākas tēmas.
- ģimenes un sabiedrības tēma: gan Monteki, gan Kapuleti ģimenes dara visu, lai labi izskatītos sabiedrības acīs, bet kas risinās viņu ģimenēs? Arī Džuljetas māte ir nelaimīga, jo izprecināta ar nemīlamu cilvēku, tāpēc saprot meitas pretošanos laulībai ar nemīlamu vīrieti;
- vecāku un bērnu attiecības: lai arī vecāki mīl savus bērnus, viņu attieksme pret tiem ir varmācīga. Attiecībās trūkst siltuma - Džuljeta vairāk uzticas auklei, nevis mātei, Romeo – mūkam Lorenco, nevis tēvam;
- mīlas tēma: ar abu jauniešu nāvi renesanses mākslā tiek apliecināta mīlas uzvara pār naidu, beidzot visa sabiedrība apjauš, kas īsti ir noticis.
Sākumā attēlots konflikts starp abu dzimtu pārstāvjiem. Tieši tas spilgti attēlo dzimtu naidīgās attiecības.
Romeo, Merkucio un Benvolio ierodas Kapuleti namā uz balli. Tur viņš sastop skaisto Kapuleti meitu Džuljetu un neglābjami iemīlas viņā. Romeo tiek padzīts no Kapuleti nama, bet Džuljetai jaunais puisis ir iekritis sirdī.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register