Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:629215
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.09.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Uzņēmuma darbības ekonomiskajai analīzei ir svarīga loma uzņēmuma vadīšanā. Analīzes uzdevums ir noteikt uzņēmuma darbības efektivitāti pārskata periodā un noteikto mērķu sasniegšanu, noteikt uzņēmuma darbības attīstības iespējamos virzienus esošajā un perspektīvajā periodā, ņemot vērā nepieciešamus materiālus, finansiālos un darbaspēka resursus. Analīze ir jāveic mērķtiecīgi, lai izzinātu tādas uzņēmuma iespējas un rezerves, kuras nodrošinātu esošo resursu optimālo izmantošanu.
Ekonomiskai analīzei nepieciešama noteikta informatīva bāze. Ekonomiskās analīzes kvalitāte ir atkarīga no uzņēmumā organizētās finansu uzskaites līmeņa un pārskatu kvalitātes un tajos ietilpstošo rādītāju patiesuma un ticamības.
Dotajā darbā tiek analizēts konkrēta uzņēmuma darbība par gadu. Ekonomiskā analīze balstās uz bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina pamatā. Tiek aprēķināti ekonomiskie rādītāji, tiek veikta salīdzinoša analīze par pārskatu gadu, datu struktūras analīze.
Grāmatvedībā var izmantot četras galvenās saimniecisko rezultātu skaidrošanas metodes:
pārskatu lasīšana;
horizontālā analīze;
vertikāla analīze;
finansu koeficientu aprēķināšana.
Pārskatu lasīšanas gaitā tiek studēti pārskatos atspoguļotie absolūtie rādītāji. Ar pārskatu lasīšanas palīdzību nosaka uzņēmuma īpašuma stāvokli, tā īstermiņa vai ilgtermiņa investīcijas ieguldījumu aktīvos, pašu kapitāla un aizņemto līdzekļu veidošanas avotus, novērtē uzņēmuma sakarus ar piegādātājiem un pircējiem, kredītiestādēm, novērtē ieņēmumus no pamatdarbības un gada peļņu.
Vertikālas analīzes mērķis ir noteikt atsevišķu pārskatu posteņu īpatsvaru kopējos rādītājus, kuri pieņemti par 100 %.
Horizontāla analīze ļauj noteikt dažādu pārskatu posteņu relatīvās un absolūtās izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.
Finansu koeficienti parāda finansu proporcijas starp dažādiem pārskatu posteņiem. Metodes būtība izpaužas attiecīgā rādītāja aprēķināšanā un tā salīdzināšanā ar kādu bāzi.
Pēc dota bilances rādītāju (bilance pielikumā ) ir redzams, ka ir pieaudzis uzņēmuma kopējais kapitāls, tā skaitā nemateriālo ieguldījumu daudzums( pamatlīdzekļi). Apgrozāmais kapitāls pieaug uz 19175 Ls. Pieaug arī un debitoru īpatsvars un krājumu vērtība kopējos aktīvos. Pašu kapitāls pieaug no 4936 Ls līdz 5993 Ls. Var izdarīt secinājumu, ka apgrozāmo līdzekļu daudzums pieaug uz saistības rēķina. Uzņēmumam ir nepabeigta celtniecība. Palielinājās krājumu daudzums sevišķi izejvielu, pamatmateriālu un palīgmateriālu daudzums. Bet gada beigās nav gatavas ražojumu. Var izdarīt secinājumu, ka uzņēmums censties attīstīties.
No peļņas vai zaudējuma aprēķina (sk.2. tabulu) ir redzams, ka palielinājās neto apgrozījums, ka arī un pārdotas produkcijas ražošanas izmaksas. Novērtējot uzņēmuma apgrozījumu, ir jāizskata gan cenu svārstības, gan apgrozījuma un struktūras izmaiņas. Bruto peļņas samazinājās tādēļ, ka pieaug ražošanas izmaksas. Samazinājās arī un tīra peļņa, neskatoties uz to ,ka samazinājās administrācijas izmaksas. Pēc peļņas vai zaudējumu aprēķina var noteikt ekonomiskus rādītājus, bet tie būs aprēķināti zemāk.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,98 €
Work pack Nr. 1207700
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register