Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:683464
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.04.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ūdens, ko lietojam ikdienā    3
  Dzeramā ūdens mikrobioloģiskie rādītāji    3
  Kā valstī tiek veikta dzeramā ūdens kvalitātes uzraudzība?    4
  Dzeramā ūdens veselības drošuma riski un to pārvaldīšana    5
  Tehnoloģiskā procesa riski    6
  Epidemioloģiskie riska faktori    6
  Organisko vielu piesārņojuma riski    6
  Dzeramā ūdens fizikāli - ķīmiskie rādītāji    7
  Neorganiskās ķīmiskās vielas    7
  Organiskie ķīmiskie savienojumi    11
  Patērētāju iespējas novērtēt dzeramā ūdens kvalitāti    12
  Latvijas Republikas Ministru Kabinets    13
Vispārīgie jautājumi    13
II  Obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības dzeramajam ūdenim unkārtība, kādā novērtējama dzeramā ūdens atbilstība noteiktajām prasībām    14
III  Dzeramā ūdens monitorings un kontrole    15
IV  Noslēguma jautājumi    17
  Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības (1. pielikums)    18
  Dzeramā ūdens monitoringā nosakāmie rādītāji un analīžu veikšanas biežums(2. pielikums)    20
  Dzeramā ūdens nekaitīguma un kvalitātes rādītāju noteikšanas metodes (3. pielikums)    22
  Secinājumi    25
  Izmantojamā literatūra    26
Extract

Viena no svarīgākajām lietām, kura nepieciešama cilvēkam ikdienā, ir ūdens. Atsvaidzinošs ūdens malks brīdī, kad slāpst, ūdens, ko izmantojam higiēnas un saimniecības vajadzībām. Var teikt, ka kvalitatīvs ūdens pietiekošā daudzumā nodrošina cilvēkam komforta stāvokli un rada labsajūtu. Ūdens nodrošina arī svarīgāko dzīvības procesu norisi dabā.
Kāds ir kvalitatīvs ūdens?
Tas ir dzidrs ūdens ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu. Tas ir ūdens bez slimību izraisošu mikrobu klātbūtnes, kura ķīmiskais sastāvs nepārsniedz elementiem noteiktās maksimāli pieļautās koncentrācijas.
Piesārņots, sliktas kvalitātes ūdens var kļūt cilvēkam bīstams. Ūdens loma slimību izplatībā bija zināma jau sen, vēl pirms zarnu infekciju izraisītāju atklāšanas. Ar ūdeni izplatās akūtas zarnu infekcijas - holera, vēdertīfs, dizentērija, kā arī poliomielīts, vīrusa hepatīts A.
Arī kaitīgie ķīmiskie savienojumi, kas atrodas dzeramajā ūdenī, var iekļūt cilvēka organismā caur gremošanas sistēmu, ūdeni dzerot, kā arī caur ādu - mazgājoties un ieelpojot ūdenī izšķīdušās gaistošās vielas.
Ūdens ir unikāls līdzeklis ne tikai slāpju remdēšanai, ūdens ir unikāla vide bioloģisko procesu norisei. Ūdenī veidojusies pirmatnējā dzīvība, visas dzīvo organismu bioķīmiskās reakcijas realizējas ūdens vidē. Daudzi dzīvie organismi savus dzīvības procesus var realizēt tikai ūdens vidē. Mēs paši par 65 – 75 % sastāvam no ūdens.
Ja citu uzturvielu deficītu cilvēks spējīgs paciest vairākus mēnešus vai pat gadus, ūdens trūkumu cilvēks var izturēt tikai dažas dienas. Ūdeni pamatoti uzlūko kā 2. prioritāti pēc skābekļa dzīvības procesu nodrošināšanas ziņā. Papildus tam, lai ar ūdeni atsvaidzinātos un dzēstu slāpes, ūdens spēlē lielu lomu organisma bioloģiskajos procesos. Tas veido universālu vidi, kurā realizējas mūsu organismā notiekošās ķīmiskās un bioķīmiskās reakcijas, tādejādi nodrošinot uzturvielu gremošanas procesa norisi, absorbciju, cirkulāciju, transportu un citus procesus. Kā viens no asins komponentiem ūdens nodrošina uztura komponentu piegādi šūnām un metabolītu un atkritumproduktu izvadi.
Noteikts ūdens daudzums nepieciešams lai organismā realizētos uzturvielu biotransformācijas procesi, vielu maiņas produktu izvadīšana fizioloģiskās funkcijas. Organisma dzīvības procesu realizēšanai optimāli dienā ar uzturu jāuzņem vismaz 0,2-2,5 l šķidruma.
Viena no svarīgākajām lietām, kura nepieciešama cilvēkam ikdienā, ir ūdens. Atsvaidzinošs ūdens malks brīdī, kad slāpst, ūdens, ko izmantojam higiēnas un saimniecības vajadzībām. Var teikt, ka kvalitatīvs ūdens pietiekošā daudzumā nodrošina cilvēkam komforta stāvokli un rada labsajūtu. Ūdens nodrošina arī svarīgāko dzīvības procesu norisi dabā.
Kāds ir kvalitatīvs ūdens?
Tas ir dzidrs ūdens ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu. Tas ir ūdens bez slimību izraisošu mikrobu klātbūtnes, kura ķīmiskais sastāvs nepārsniedz elementiem noteiktās maksimāli pieļautās koncentrācijas.
Piesārņots, sliktas kvalitātes ūdens var kļūt cilvēkam bīstams. Ūdens loma slimību izplatībā bija zināma jau sen, vēl pirms zarnu infekciju izraisītāju atklāšanas. Ar ūdeni izplatās akūtas zarnu infekcijas - holera, vēdertīfs, dizentērija, kā arī poliomielīts, vīrusa hepatīts A.
Arī kaitīgie ķīmiskie savienojumi, kas atrodas dzeramajā ūdenī, var iekļūt cilvēka organismā caur gremošanas sistēmu, ūdeni dzerot, kā arī caur ādu - mazgājoties un ieelpojot ūdenī izšķīdušās gaistošās vielas.
Ūdens ir unikāls līdzeklis ne tikai slāpju remdēšanai, ūdens ir unikāla vide bioloģisko procesu norisei. Ūdenī veidojusies pirmatnējā dzīvība, visas dzīvo organismu bioķīmiskās reakcijas realizējas ūdens vidē. Daudzi dzīvie organismi savus dzīvības procesus var realizēt tikai ūdens vidē. Mēs paši par 65 – 75 % sastāvam no ūdens.
Ja citu uzturvielu deficītu cilvēks spējīgs paciest vairākus mēnešus vai pat gadus, ūdens trūkumu cilvēks var izturēt tikai dažas dienas. Ūdeni pamatoti uzlūko kā 2. prioritāti pēc skābekļa dzīvības procesu nodrošināšanas ziņā. Papildus tam, lai ar ūdeni atsvaidzinātos un dzēstu slāpes, ūdens spēlē lielu lomu organisma bioloģiskajos procesos. Tas veido universālu vidi, kurā realizējas mūsu organismā notiekošās ķīmiskās un bioķīmiskās reakcijas, tādejādi nodrošinot uzturvielu gremošanas procesa norisi, absorbciju, cirkulāciju, transportu un citus procesus. Kā viens no asins komponentiem ūdens nodrošina uztura komponentu piegādi šūnām un metabolītu un atkritumproduktu izvadi.
Noteikts ūdens daudzums nepieciešams lai organismā realizētos uzturvielu biotransformācijas procesi, vielu maiņas produktu izvadīšana fizioloģiskās funkcijas. Organisma dzīvības procesu realizēšanai optimāli dienā ar uzturu jāuzņem vismaz 0,2-2,5 l šķidruma.Droša dzeramā ūdens apgāde iespējama, lietojot augstas kvalitātes pazemes ūdeņus un nodrošinot ūdensapgādes sistēmu optimālu ekspluatācijas režīmu. Dzeramā ūdens ieguvei lieto arī virszemes ūdeņus, piemēram, Rīgā. Pirms ūdens nokļūst sadales tīklā, tas tiek attīrīts un dezinficēts.
Ūdens, kurš paredzēts dzeršanai un ikdienas vajadzībām, nedrīkst saturēt slimību izraisošus mikrobus un citas vielas, kuras varētu kaitēt cilvēka veselībai.
Ūdens drošību var pārbaudīt, nosakot bakteriālā piesārņojuma indikatororganismus - E.coli, kopējās koliformu baktērijas, enterokokus, kuru klātbūtne dzeramajā ūdenī nav pieļaujama.
Ja ūdens paraugā konstatētas kopējās koliformas baktērijas, tas liecina par nepietiekamu ūdens attīrīšanu vai otrreizēju tā piesārņošanu padeves tīklā. Koliformu testu izmanto attīrīšanas efektivitātes un ūdens padeves sistēmas nepiesārņotības pārbaudei. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1136565
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register