Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:736531
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.02.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.1.  Latvijas ārējās tirdzniecības politika    4
1.2.  Ārējās tirdzniecības apgrozījums    4
2.  Ārējā tirdzniecības režīma maiņa, Latvijai esot ES    11
3.  Ostas Latvijā    14
3.1.  Tranzītpakalpojumu nozīme Latvijā    14
3.2.  Likumdošana    15
3.3.  Latvijas ostu darbības raksturojums    16
3.3.1.  Ventspils osta    19
3.3.2.  Rīgas osta    20
3.3.3.  Liepājas osta    22
3.3.4.  Latvijas ostu darbību ietekmējošie faktori    23
  Nobeigums    24
  Secinājumi    25
Extract

Valsts ekonomiskās politikas mērķis ir sasniegt ilgtspējīgu ekonomisko un līdz ar to arī sociālo attīstību. Tā kā stabila makroekonomiskā vide ir svarīgs priekšnosacījums izaugsmei, tad tās saglabāšana ir valdības ekonomiskās politikas pamatuzdevums.
Lai to nodrošinātu, Latvijas ekonomiskās ilgtermiņa attīstības stratēģijā ir izvirzītas trīs galvenās prioritātes - ekonomikas funkcionēšanai labvēlīgu nosacījumu veidošana, efektīvas un konkurētspējīgas nozaru struktūras izveidošanas stimulēšana, sociāli ekonomisko disproporciju un risku mazināšana.
Latvija ir valsts ar ļoti izdevīgu ģeogrāfisko novietojumu, kas dod visas iespējas tranzīta nozares attīstībai. Šī jau kopš seniem laikiem ir zeme caur kuru notiek starptautiskā tirdzniecība. Par nozīmīgāko notikumu Latvijas kā tranzīta zemes attīstībā varētu minēt Krievijas cara izbūvēto pirmo dzelzceļa līniju, kas savienoja Maskavu ar Ventspili (Windau). Vēlāk, Latvijas brīvvalsts laikā un īpaši Padomju laikā, Latvijas tranzīta koridora attīstībai tika veltīta liela uzmanība. Tika uzbūvēta naftas un naftas produktu maģistrālo cauruļvadu sistēma, kas nodrošināja Krievijas naftas un naftas produktu eksportu caur Ventspils ostu. Rīgas ostā 80. gadu sākumā tika izveidots Baltijas jūras austrumu krastā vienīgais specializētais konteinerkravu termināls. Tā laika eksperti vērtēja tranzīta koridora perspektīvas no ekonomiskā viedokļa. Arī šodien apzināmies, ka mūsu priekšrocības savu nozīmi nav zaudējušas. Tādēļ galvenie tranzīta koridori caur Latvijas teritoriju, savienojot Latvijas ostas ar kaimiņvalstīm, ir iekļauti tā saucamajā TINA (Transport infrastructure needs assesment) procesā identificētajā nākotnes Transeiropas transporta tīklā.
Ja aplūko Latvijas ostu apgrozījumu, tad redzam, ka vismaz 80%1 no tā ir tranzīta kravas. Pārvadājumos pa dzelzceļu arī tranzītā tiek pārvadāts aptuveni 75% no visām pa dzelzceļu pārvadātajām kravām. Turklāt Latvijā ir unikāla iespēja transportēt tranzītā naftu un naftas produktus pa maģistrālajiem cauruļvadiem. Šie dati sniedz skaidru priekšstatu par to, cik liela ir tranzīta loma transporta sektorā.
Hipotēze: Latvijas ostām ir būtiska nozīme valsts ārējā tirdzniecībā, taču tām ir plašas izaugsmes iespējas, tādēļ tranzīta kravu apjomu palielināšana ir viena no Latvijas tautsaimniecības prioritātēm. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1139858
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register