Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:741144
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.11.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads. Teorētiķe Betija Ņūmena    2
1.  B.Ņūmenas teorijas sistēmas modelis / teorētiskais pamatojums    3
2.  Teorijas rašanās iemesli    3
3.  Teorijas galvenie jēdzieni; to izskaidrojums    4
4.  Teorijā izmantotie citi jēdzieni, to definīcijas    7
5.  Teorijas pieņēmumi    8
6.  Teorijas pielietojums praksē    9
6.1  Teorija saistībā ar manu praksi    9
6.2.  Piemērs    10
  Nobeigums. B. Ņūmenas teorijas saikne ar citām dzīves sfērām    10
Extract

Betija Ņūmena ir dzimusi 1924. gadā lauku mājās Lovelas (Lowell) tuvumā, Ohaijo štatā. Viņas tēvs bija lauksaimnieks, māte – mājkalpotāja. Kamēr viņa uzauga šajā lauku pilsētiņā, viņa mīlēja zemi, un šī ar laukiem saistītā dzīve viņā attīstīja līdzjūtību pret trūkumcietējiem, nabadzīgajiem cilvēkiem. B. Ņūmenas sākotnējā māsas izglītība tika iegūta ar divkāršu izcilību 1947.g. Valsts slimnīcas māsu skolā (Peoples Hospital School of Nursing). Bakalaura grādu ar izcilību māsas izglītībā ieguva 1957. g. Losandželosā. Maģistra grādu Garīgo slimību un sabiedrības veselības konsultēšanas programmās Kalifornijas Universitātē Losandželosā (UCLA) ieguva 1966.g. bet doktora grādu viņa ieguva 1985.g. Kluso –Rietumu Universitātē (Pacific Western University) klīniskajā psiholoģijā.
B. Ņūmena bija pirmā, kura iesaistīja māsas garīgās veselības kopšanā. Viņa ieviesa garīgās veselības aprūpi, attīstīja un mācīja garīgās (mentālās) veselības programmu māsām ar maģistra grādu Losandželosas Universitātē (UCLA). Dr. Ņūmena un Dona Akvelīna (Donna Aquilina) bija divas pirmās māsas, kuras ieviesa māsas – konsultantes (padomdevējas) lomas attīstīšanu Losandželosā, pamatā – sabiedrības krīzes centros. Viņa attīstīja savu pirmo precīzi noformulēto teorētisko (mācību) un praktisko modeli mentālās veselības konsultēšanai 60 gadu beigās, pirms viņas Sistēmas modeļa radīšanas.
B. Ņūmena 1970.g. izstrādāja teoriju par Sistēmas modeli. Šis viņas māsas prakses modelis paplašināja māsas praksi ar klienta mainīgo apstākļu ievērošanu. Līdz ar to modelī tika aprakstīti tādi jēdzieni kā problēmu definēšana un profilakse. Šis teorētiskais un praktiskais Sistēmas modelis tiek citēts viņas pirmās grāmatas publikācijā, 1971.g. B. Ņūmenas Sistēmas modelis tika attīstīts un lietots UCLA (Kalifornijas Universitātē Losandželosā) 1970. g., lai kalpotu par palīglīdzekli Universitāti beigušajiem studentiem, kuri lūdza apmācības kursu, kur tiktu uzsvērts pacientu aprūpes „plašums nevis dziļums”, lai labāk izprastu pacientu aprūpes variabilitāti, pēc kā vēlāk viņi izvēlētos īpašu jomu klīniskajai specializācijai. …

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register