Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:769545
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.01.2016.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Daudzu faktoru, piemēram, temperatūras, ultravioleto staru, stipru skābju vai sārmu, smago metālu, sāļu, spirta, tanīna un citu iedarbības rezultātā samazinās olbaltumvielu šķīdība, palielinās viskozitāte un zūd bioloģiskā aktivitāte. Šādu pārvērtību sauc par denaturāciju.
Dažas olbaltumvielas denaturētā stāvoklī vieglāk hidrolizējas ar fermentiem nekā nedenaturētas. Ar to arī izskaidrojams tas, ka vārīta gaļa vai zivs vieglāk sagremojamas nekā nevārītas.

Denaturācijas procesā novērojamas proteīnu (olbaltumvielu) fizikālo īpašību izmaiņas, piemēram, samazinās to šķīdība un tie izgulsnējas (sarec, koagulējas)
Visplašāk pazīstamais proteīnu denaturācijas veids fizikālo faktoru iedarbībā ir to karsēšana. Pārtikas produktu termiska apstrāde (olu cepšana, gaļas vārīšana utt.) ir proteīnu noārdīšanās process, kura gaitā uzturs kļūst vieglāk sagremojams.

Faktori kas ietekme denaturāciju:
Termiska iedarbība
Radiācija
Ķīmiska iedarbība

Olbaltumvielām raksturīgas arī vairākas krāsu reakcijas. Šīs reakcijas nav raksturīgas visai olbaltumvielas makromolekulai, bet norāda noteiktas tās sastāvdaļas vai saišu eksistēšanu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1351658
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register