Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:773758
 
Evaluation:
Published: 12.02.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Vispārējās cilvēktiesību deklerācijas 23. pants sākas ar tēzi, ka “katram cilvēkam ir tiesības uz darbu, uz brīvu darba izvēli, uz taisnīgiem labvēlīgiem darba apstākļiem un aizsardzību no bezdarba”. Starptautiskajās tiesībās, ANO un starptautiskās Darba organizācijas dokumentos cilvēktiesību līmenī tiek atzīta arodbiedrību tiesību triāde : asociāciju tiesības, t.i., tiesības apvienoties arodbiedrībās; tiesības uz kolektīvām sarunām ar administrāciju; tiesības streikot. Likumīgs streiks tiek atzīts par pēdējo konflikta risināšanas līdzekli, kas lietojams, kad visi pārējie jau ir izsmelti.
Tirgus ekonomikas valstu darba likumos īpaši detalizēti izstrādāti noteikumi par pieņemšanu darbā un atlaišanu. Konfliktus risina tiesā. Starptautiskās darba tiesības prasa, lai, no darba atbrīvojot, tiktu ievērots “sociālās izvēles”princips t.i., atlase būtu taisnīga. darba vietas saglabāšanā priekšroka jādod tiem, kuri vislabāk strādā attiecīgajā uzņēmumā, tiem, kuru aprūpē ir bērni, invalīdi vai citādi darbanespējīgi tuvinieki.
Tirgus ekonomikas valstīs pastāv sociālā apdrošina bezdarba gadījumiem. Anglijā to ieviesa jau 1912. gadā. Bezdarba apdrošināšanas fondu veido uzņēmēju, strādājošo un valsts iemaksas. likumā parasti ir noteikts, cik ilgi jāizdara iemaksas, lai varētu saņemt bezdarbnieka pabalstu. Pabalsta saņemšanas ilgums mēdz būt no 6 mēnešiem līdz vienam gadam. Vācijā, piemēram, bezdarbnieka pabalstu 56 - 58 % apmērā no algas maksā vienu gadu, bet personām, kas vecākas par 55 gadiem, - līdz 2,5 gadiem. Ja bezdarbnieks šajā laikā nav atradis darbu, viņš var saņemt sociālo pabalstu. Šī palīdzība tiek ierobežota ar dažādiem nosacījumiem.…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register