Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:827958
 
Evaluation:
Published: 25.02.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Rīgas Ārzemju mākslas muzejā, mākslas darbi sakārtoti hronoloģiskā secībā, līdz ar to iespējams saskatīt mākslas veidu attīstības tendences dažādos vēstures periodos. Mūsdienu zinātnei par Seno Ēģipti ir šāda hronoloģija: Agrā valsts – 31 – 28 gs. p.m.ē. Senā valsts – 28 – 22 gs. p.m.ē. ; Vidējā valsts – 21 – 17 gs. p.m.ē. ; Jaunā valsts – 16 – 11 gs. p.m.ē. ; Vēlīnā valsts – 11– 4 gs. p.m.ē.
Senajā Ēģiptē bija austrumu tipa vergturu despotija. Te valdīja līdz 341 p.m.ē. 30. valdnieku dinastijas. Ievērojamākās dinastijas pēc Ēģiptiešu priestera Manetona ( IV gs.p.m.ē. ) liecībām bija Senā valsts, Vidējā valsts, Jaunā valsts.Visievērojamākie mākslas pieminekļi tapuši minēto dinastiju laikā – izcili sasniegumi arhitektūrā, tēlniecībā, sienu gleznojumos un lietišķās mākslas darinājumos.
Taču jāņem vērā arī tas, ka Senās Ēģiptes mākslas kolekcija muzeja zālēs ir visai pieticīga un fragmentāra. Te nav pārstāvēta Senās Ēģiptes arhitektūra - nedz zīmējumos, attēlos vai maketos. Ēģiptes māksla attīstījās saiknē ar arhitektūru, saiknē ar reliģiju – ticību aizkapa dzīvei, valdnieka – faraona , dievības kultu.
Senās Ēģiptes vēsturi pētīja antīkās literatūras speciālisti, kuri iepazinās ar Ēģiptiešu priestera Manetona grieķu valodā sarakstītajiem Ēģiptes vēstures fragmentiem. Atšifrētie hieroglifi un arheoloģiskie materiāli palīdzēja rekonstruēt Ēģiptes valsts vēstures un kūltūras veidošanās procesus. Par Senās Ēģiptes kultūru franču zinātnieku grupa ir uzrakstījusi 24 sējumus “Ēģiptes apraksti” , kas tika izdoti Pārīzē no 1809 – 1813.g. Vienā no šiem sējumiem tika attēlots “ Rozetas akmens ar iekaltiem tekstiem grieķu un ēģiptiešu valodās” . Franču filologs Žans Fransuā Šampolions izlasīja hieroglifu uzrakstus, atšifrēja tos. Arī arheoloģiskie izrakumi sekmēja jaunās zinātnes – eģiptoloģijas rašanos.
Senajā pasaulē spožie sasniegumi kultūras vēsturē ir saistīti ar Ēģiptes, Mezopotāmijas, Ķīnas, Indijas mākslu. Tā attīstījās agrīnajā vergturu sabiedrībā.
Biežie kari, klejotāju iebrukumi, klimatiskie apstākļi atstāja postošu ietekmi kultūras mantojumam. Te pirmo reizi pasaulē attīstījās monumentālas mākslas formas. “ Šā laikmeta celtnieki pirmie pauda arhitektūras formu likumības, ieviesa taisnas līnijas, plaknes, simetriju, horizontāles un vertikāles”. Arhitektūras formas diktēja arī glezniecības un tēlniecības īpatnības.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1113646
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register