Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:886464
 
Author:
Evaluation:
Published: 06.01.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    3
2.  TAUTAS SAPULCES JĒDZIENS UN BŪTĪBA    5
3.  TAUTAS SAPULCES RAŠANĀS    7
3.1.  Tautas sapulces dalībnieki    8
3.2.  Tautas sapulces kompetence    9
4.  TAUTAS SAPULCES SABRUKŠANAS IEMESLI    11
5.  Nobeigums    12
6.  Izmantoto avotu un literatūras sarakts    13
Extract

NOBEIGUMS
Tautas sapulce ir Romas valsts pārvaldes pirmsākums un veidotājs. No tautas nāk turpmākie vadoņi un amatpersonas. Tautas sapulce ir tautas vara.
Sapulces pirmsākumi meklējami ķēniņu laikmetā VIII-V gs.p.m.ē. Sākotnēji sapulce bija dzimtas kopienas sastāvdaļa, tās pamatfunkcija bija valsts iekārtas izveide. Šajā sapulcē piedalījās dzimtas dižciltīgākie vīri. Šāds tautas sapulces variants ilga līdz pirmajiem kariem. Šo tautas sapulci nomaina bruņotu vīru sapulce.
Comitia centuriata, bija karavīru sapulce. Ar plašām pilnvarām. Risināja arīdzan politiskus jautājumus, taču pamatfunkcija bija slēgt mierizlīgumus vai pieteikt karu. Šī sapulce no citām Romā izceļas ar savu bargumu, jo šīs sapulces ietvaros notiek tiesāšana smagos noziegumos, kam paredzēts viss bargākais sods, nāvessods. Šīs sapulces objektivitāti var apšaubīt, jo karavīri nebija aristokrātiski. Uzskatu, ka tauta neuzticējās šim tautas sapulces modelim, jo tā bija pirmkārt ķēniņa ievēlēta. Tātad, lai tiktu iekasēti nodokļi un tiktu labi apsargāta valsts ir nepieciešams labs karaspēks, ievēlētie tautas sapulces dalībnieki nodrošināja pietiekamu vīru atbalstu ķēniņam.
Tautas sapulces attīstība notiek Servija Tullija periods, 578.- 534.g.p.m.ē. Reformas palīdz gan attīstīt Romu, gan arī tautas sapulci. Tautas sapulce, visu pastāvēšanas laiku veidojas un mainās ar Romas sabiedrību un tās iekārtu. Līdz reformām patricieši bija dižciltīgākie Romas pārstāvji, kas dominēja pāri visām citām šķirām. Reformu rezultātā veidojas citas vienlīdz aristokrātiskas šķiras un pavisam veido 6 klases. Plebeji, reformu rezultātā piedalījās tautas sapulcē, jo viņus iekļāva Romas pamatiedzīvotāju skaitā. Iedalot jaunās šķirās iedzīvotājus un nosakot tiesības tika izveidota jauna iedzīvotāju hierarhija, kas ļāva saglabāt mieru valstī un izveidot republiku. Reformas, protams, neizveidojās tik vienkārši, tās veidojās ilgu nemieru rezultātā. Manuprāt Romas vēsturē viena no nozīmīgākajām reformām.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register