Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:888549
 
Evaluation:
Published: 28.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 25 units
References: Used
Extract

A/s „Bankas Baltija” bankrots

Kopumā 1995. gads Latvijā uzskatāms par banku krīzes gadu Latvijā. A/s „Banka Baltija" bija Latvijas lielākā komercbanka, kurā bija ap 500 000 fizisko personu - noguldītāju, un tā apkalpoja ap 20 000 juridisko personu. Sabiedrībā un valdības aprindās maija mēnesī daudzi it kā zināja, ka "Bankai Baltija" ir problēmas, bet neviens negribēja ticēt, ka banka varētu tikt slēgta. Taču blēdības kļuva arvien grūtāk noslēpjamas, un atklājās bankas problēmu nopietnība, bet pateicoties preses informācijai, daudzi noguldītāji paspēja savlaicīgi izņemt noguldījumus no bankas. Krīzes risināšanai tika pieaicināta pieredzes bagātā auditorfirma "Coopers & Lybrand", kurai vajadzēja izstrādāt plānu, kā būtiski uzlabojot bankas "Baltija" darbu un iedot tai „jaunu elpu”. Veikli izmantojot „Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju un bankrotu” un citas jaunās valsts likuma nepilnības, 1995. gadā „Banka Baltija” bankrotēja, izraisot lielu skandālu un nesaprašanu līdz pat mūsdienām. Sekojošās tiesas prāvas pret šo banku bija vienas no vissarežģītākajām lietām visā Latvijas vēsturē, jo par iemeslu bija nozieguma īpašie apmēri. Tas skāra aptuveni 504 000 upuru, un šīs sekas ietekmēja gandrīz pusi no valsts iedzīvotājiem. (Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2005, ER)

No 1993. gada šī banka saviem noguldītājiem bija izmaksājusi 76 miljonus latu, attīstot ražošanu ir finansējusi tautsaimniecību. (Saeimas stenogramma, 2005, ER)

Līdz ar bankrotu, tika zaudēti gan fizisko, gan juridisko personu līdzekļi. Tas bija liels trieciens ne vien privātajiem noguldītājiem, bet arī visai tautsaimniecības nozarei, tostarp tūrismam, kurš tikai sāka attīstīties atjaunotajā brīvajā Latvijā. Arī pašlaik daudzi cilvēki nav pārvarējuši bailes uzticēt savus brīvos līdzekļus bankām, tāpēc tos tērē paši. Iespējams, ka tie tiek izmantoti ceļojot, jo piedāvājums ir liels.

2001. gada 11. septembra terora akts ASV

Kā svarīgāko notikumu pēdējā desmitgadē un arī visā Amerikas vēsturē gribētu minēt teroristu uzbrukumus Ņujorkai 2001. gada 11. septembrī, kad divas apzināti nolaupītās lidmašīnas ar pasažieriem, tika ietriektas Pasaules Tirdzniecības centa debesskrāpjos. Uzskatu, ka šis notikums visnozīmīgāk ietekmējis visas pasaules tūrisma industriju. Vislielākais zaudējums – cilvēku dzīvības (vairāk kā 3 000 cilvēku). Teroristu uzbrukumu ASV graujoši ietekmēja arī ekonomiku un atsevišķas tās nozares, īpaši gaisa satiksmi. Bet viesnīcās brīvo numuru skaits pieauga par 600 000 dienā, kas samazināja cenas, bet zemākas cenas nozīmē arī mazākus ieņēmumus.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1124163
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register