Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:891460
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.10.2018.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Time period viewed: 2016 - 2020 years
Extract

Rezumējot var sacīt, ka politiskā vara ir resurss, ar kura palīdzību darbojas politika. Vara vienmēr ir kādas komandas darbs. Viens no nozīmīgākajiem varas uzdevumiem ir noteiktas politiskās kārtības uzturēšana sabiedrībā. Politiskās varas jēdziens iekļauj arī vardarbības potenciālu, kā arī ideoloģiskās varas jēdzienu. Varai ir jābūt leģitīmai, jo leģitīmu varu ir iespējams prognozēt un paredzēt. Politisko varu raksturo ne vien faktiskā spēja piespiest, bet arī leģitimitāte daļas pakļauto acīs.
Mūsdienu demokrātijā ir būtisks varas dalīšanas princips trīs fundamentālajos varas atzaros – likumdevēja varā, izpildvarā un tiesu varā. Likumdevēja un izpildvaras savstarpējās attiecības ir katras politiskās sistēmas pamats. Izpildvara ir atbildīga par politikas formulēšanu politiku un pasākumu piedāvāšanu, ar kuru palīdzību šo politiku piedāvāt sabiedrībai, savukārt likumdevēja spēks ir novērojams tajā, vai tam piemīt kapacitāte ierobežot izpildvaras darbību.
Satversmē Saeimai ir piešķirtas visnotaļ plašas pilnvaras. Tomēr ir novērojamas atšķirības starp Satversmē noteikto likumdevēja pilnvaru plašumu un praktiski novērojamo situāciju. Latvijas gadījumā ir novērojama pieaugoša izpildvaras dominance pār likumdevēja varu. To skaidro vairāki apstākļi, no kuriem daži ir resursu trūkums, tieksme izmantot parlamentāro uzraudzību šauru grupu interesēs, komisiju virspusējais darbs, kā arī spēcīga premjerministra institūta un politisko partiju disciplīnas trūkums.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register