Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
11,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:898529
 
Evaluation:
Published: 14.01.2014.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Extract

Pilnvarojuma līguma jēdziens un noslēgšanas kārtība (2289-2294).
Ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otri pusei (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevuma, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt par sev saistošu.
Ar “zināmu uzdevumu” jāsaprot kādas juridiskas darbības, nevis fizisks darbs (fiziskam darbam pilnvarojumam ir palīgnozīme).
Pilnvarojuma līgums – konsesuāls līgums, nodibina ar līdzēju vienošanos – divpusējs. Pilnvarojuma līgums var būt atlīdzības vai bezatlīdzības. Tas ir izteikt uzticības līgums. Pilnvarojuma līgumu var noslēgt gan rakstiski, gan mutiski, gan arī klusējot, ja kāds apzināti pielaiž trešo personu vest savas lietas. Reti pilnvarojuma līgumu noslēdz sastādot un abām pusēm parakstot rakstveidā. Visbiežāk izdodot pilnvarojumu. Pilnvara ir vienpusējs darījums, kas pats par sevi nerada līgumu (oforte). Tikai tad, kad pilnvarnieks sāk darboties atbilstoši pilnvarai, var secināt, ka viņš ir piekritis un pušu starpā ir noslēgts līgums. Termiņa ziņā pilnvarojuma līgumu var noslēgt uz noteiktu laiku vai arī bez termiņa ierobežojuma. CL nav paredzēts pārpilnvarojums, bet nav arī aizliegt. Steidzamos gadījumos ir atļauta tāda pilnvarojuma tālāknodošana trešai personai (substitūcija), kurā pilnvarnieks neatbrīvojas no atbildības pilnvarotājam. Ja substitūcija ar līgumu tieši aizliegta, to nedrīkst izdarīt nekādos apstākļos.
Pilnvaras un tās veidi (2291).
Pilnvara – tas ir dokuments, ar kuru viena persona uzdod otrai personai izpildīt kādu uzdevumu, pārstāvot sevi attiecībās ar trešajām personām. Pilnvaru veidi:
1) Speciālpilnvara, ar kuru var uzdot veikt atsevišķas un noteiktas lietas. Šai pilnvarai ir vismazākais darbības apjoms, proti, viens darbības veids.
2) Ģenerālpilnvara, ar kuru var vest zināmas šķiras lietas (piem.: rīcības ar sertifikātiem).
3) Universālpilnvaras, ar kuru dod tiesības pārzināt visas pilnvarotāju lietas. Tomēr CL 2301: izdarīt atsavinājumus, ieķīlājumus vai nekustamā īpašuma apgrūtinājumus ar lietu tiesībām, vest prāvas, izdarīt pāratjaunojums, kā arī izdarīt un saņemt maksājumus, universālpilnvarnieks, ja viņam nav uz to noteikta pilnvarojuma drīkst tikai nepieciešamības gadījumos un lai pasargātu savu pilnvarotāju no draudošiem zaudējumiem.
Pilnvarnieka un pilnvarotāja pienākumi (2295-2311).
Pilnvarniekam uzdevumus jāizpilda personīgi un ar lielāko rūpību. Viņš atbild pilnvarotājam par katru neuzmanību. Par nejauša gadījuma sekām pilnvarnieks atbild tikai tad, kad noteikti uzņēmies risku.
Pilnvarnieks nedrīkst pārkāpt viņam dotā uzdevuma robežas, un viņam jārīkojas vispirms pēc pilnvarotāja norādījumiem. Ja pilnvarnieks pārkāpis savas pilnvarojuma robežas, izdarītā darbība ir spēkā tikai uzdevuma robežās. Steidzamos gadījumos ir atļauta tāda pilnvarojuma tālāknodošanai trešai personai (substitūcija), kurā pilnvarnieks neatbrīvojas no atbildības pilnvarotājam. Ja substitūcija ar līguma aizliegta – nedrīkst izdarīt.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register