Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:928083
 
Evaluation:
Published: 12.01.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

45.Tiesiskas valsts principi.
• Cilvēka aizsardzība no valsts aizskārumiem
• Valsts darbības ierobežošana un nodrošināšana
• Cilvēka cieņas, brīvības un taisnīguma atzīšana
• Cilvēka tiesiskā aizsargātība attiecībā ar valsts varu un savst.att.
• Varas dalīšanas realizēšana
• Likumības, tiesiskās paļāvības, samērīguma un taisnīguma principu ievērošana
o Tiesiska valsts ir demokrātiska valsts, kurā tiek akceptētas un nodrošinātas cilvēktiesības, pastāv reāla varas dalīšana un likuma virsvadība.
o Tiesiskā valstī attiecības starp varas iestādēm un pilsoņiem balstās uz tiesiskiem pamatiem un visi valsts varas izpausmes veidi tiek regulēti ar tiesību normām.
o Tiesiska valsts ir sabiedrības organizācija, kas nodrošina likuma virsvadību, visu pakļaušanos likumam un politiskās varas atbildību par savu darbību sabiedrībai, kalpo patiesas demokrātijas garantēšanai un patvaļas novēršanai.
o Tiesiskas valsts koncepcijas pamatā ir tēze- valstij un likumam ir jākalpo sabiedrībai, tautai, jāaizstāv tās intereses.

46.Cilvēka tiesību nodrošināšana tiesiskā valstī.
Tiesiskā valstī jebkurai valsts rīcībai attiecībā uz cilvēku jānotiek saskaņā ar likumu un tiesībām.Demokrātiski tiesiska valsts parasti ir konstit.valsts,kurai ir vispārīgs pamatlikums,ar kuru tiek ievērotas cilvēka tiesības un kurā nosauktas sevišķi svarīgas,fundamentālas tiesības. Ties.valsts pamatnosacījums ir tautas augstāk esamība un tiesību virsvadība,kas nozīmē visu cilvēku vienlīdzību likuma un tiesas priekšā un neatņemamu katra cilvēka personas tiesību atzīšanu.
Latvijas cilvēktiesību aizsardzības mehānisms atbilst starptautisko organizāciju prasībām. Cilvēktiesībām kā vienam no tiesību kompleksiem ir piešķirts likuma rangs Latvijas tiesību sistēmā. Uz cilvēktiesībām attiecas visi tie principi, kuri nosaka likumu savstarpējās attiecības. Satversme atzīst cilvēktiesību aizsardzību kā vienu no valsts pamatpienākumiem un nosaka, kādā veidā šis pienākums tiks realizēts. Cilvēktiesību aizsardzības institūta tālākās nostiprināšanas labad risinot jautājumus par indivīda tiesisko aizsardzību ir norādīta atsauce uz cilvēktiesību aizsardzības normām LR Satversmē (89.pants: “Valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības saskaņā ar šo Satversmi, likumiem un Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem”).
Indivīdam ir svarīgi, lai viņš zinātu savas tiesības (90.pants: “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības”) un varētu saprast, kādā veidā šīs tiesības valsts var aizsargāt un aizsargā. Valsts ir apņēmusies radīt cilvēktiesību aizsardzības reālu mehānismu jeb sistēmu. Latvijas pilsoņa cilvēktiesību aizsardzības mehānisms ir sagaidījis savu konstitucionālo noregulējumu. Bet līdztekus norādītajam Latvijas konstitucionālajai pilsoņu tiesību sistēmai jābūt arī attiecīgi saskaņotai un noregulētai starptautiski tiesiskā kontekstā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register