Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:963514
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.04.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    4
1.  Īsumā par Indijas virtuvi    5
2.  Indiešu virtuves specifiskie ēdieni un to sastāvdaļas    7
3.  Indiešu ēšanas kultūra    8
4.  Ēšana pēc vēdu rakstiem    9
5.  Garšvielas    12
6.  Ēšanas paradumi un tradīcijas dažādos Indijas reģionos    16
6.1.  Kašmiras reģiona virtuve    16
6.2.  Uttarakhand (uttaranchal) reģiona virtuve    17
6.3.  Pendžabas (punjabi) reģiona virtuve    18
7.  Praktiskā daļa    19
7.1.  Alū gobī sabdžī (kartupeļu - ziedkāpostu sautējuma) pagatavošana    19
7.2.  Ēdienu receptes un tehnoloģiskās kartes    26
7.3.  Intervija ar pavārgrāmatas „Latvijas veģetārieša rokasgrāmata” autori un indiešu virtuves pazinēju Ditu Lasi    28
7.4.  Aptaujas rezultātu kopsavilkums    30
7.5.  Aptaujas rezultātu analīze    34
  Nobeigums    35
  Izmantotās literatūras saraksts    36
  Pielikumi    37
Extract

7.5. Aptaujas rezultātu analīze
Aptaujāti tika 10 cilvēki vecumā no 15 - 30 gadiem. Pārsvarā aptaujāto cilvēku vidū dominē sievietes. Aptaujas rezultāti parāda to, ka cilvēki apmeklē indiešu virtuves restorānus, visvairāk tos apmeklē sievietes. Cilvēki uzskata, ka indiešu virtuve ir pietiekami piemērota Latvijas klimatam. Ir tādi, kuri apgalvo, ka nezina, kā uzturu var ietekmēt klimats. Pilnīgi iespējams - tas ir informācijas trūkuma dēļ par veselīgu uzturu un pārtikas ietekmi uz organismu. Latvieši uzskata, ka indiešu virtuve Latvijā nav populāra, taču pēc iepriekšējiem pētījumiem, piemēram, intervijas ar speciālisti Ditu Lasi, noskaidrots, ka tā ir pietiekami populāra, it sevišķi vegānu (cilvēki, kas uzturā nelieto nevienu dzīvnieku izcelsmes produktu), kā arī veģetāriešu (cilvēki, kas uzturā nelieto gaļu) vidū.
Vispopulārākais restorāns aptaujāto vidū ir restorāns „Rāma”. Tas atrodas krišnaītu templī, Rīgā. Pavāri, kuri gatavo restorānā „Rāma”, nedrīkst nogaršot to pārtiku, ko gatavo, jo to aizliedz ticība. Tas nekavē pavārus gatavot garšīgi un kvalitatīvi.
Aptaujāto cilvēku zināšanas par indiešu virtuvi ir ļoti labas. Pareizs uzskats ir tas, ka indiešu virtuve ir bagāta ar garšvielām un ēdieni ir pietiekami asi. Bija arī tādi respondenti, kas atbildēja par gaļas pielietojumu indiešu virtuvē. Indieši pārsvarā ir veģetāriešu tauta. Tas lielākoties tāpēc, ka Indijā dzīvo daudzu reliģiju pārstāvji, kuriem gaļas ēšana ir aizliegta.
Aptaujātie cilvēki tomēr dod priekšroku latviešu virtuvei, bet neatteiktos arī no indiešu ēdienu baudīšanas, ja rastos tāda iespēja.
Kopumā aptaujātajiem ir pietiekami labas zināšanas par indiešu virtuvi - tas liecina, ka indiešu virtuve ir pietiekami populāra latviešu vidū. Pēc autores domām indiešu virtuve spēj iekarot Latvijas tirgu ar savām specifiskajām garšvielām un spēcīgajiem ēdieniem, kas nebūt nav neveselīgi.

NOBEIGUMS
Apkopojot literatūras avotus par tēmu „Ēšanas paradumi un tradīcijas Indijā” iegūts liels informācijas apjoms par indiešu virtuves daudzveidību un specifiku. Indiešu virtuvē plaši tiek pielietotas garšvielas. Indiešu ēdieni var būt gan ļoti vienkārši, gan ļoti sarežģīti. Indiešu virtuves pamati māca par veselīgu uzturu un garšvielu ārstniecisko nozīmi. Indieši ēšanai pievērš ļoti lielu uzmanību. Ēdienu gatavošana notiek ar lielu atdevi un nopietnību.
Analizējot pieejamos literatūras avotus, darba autore secina, ka indiešu virtuvē ikdienišķā pārtika tiek uzskatīta par dzīves uzlabošanas instrumentu.
Gatavojot indiešu ēdienus un vērojot secību kā tas notiek, autore secina, ka indiešu virtuves pagatavošanā lielākais noslēpums ir garšvielu pirmapstrāde un pievienošana ēdieniem. Garšvielas, ko izmanto Indijā ir pieejamas arī citās pasaules valstīs, taču indieši to pielietojumu parāda daudz plašākā spektrā. Interesanti ir termiskās apstrādes veidi, kā arī produktu salikums ēdienos.
Indiešu ēdienu gatavošana attīsta radošo domāšanu. Tie ir estētiski baudāmi pat tad, ja tie nav izdekorēti, ka ir pierasts Latvijā vai citās Eiropas valstīs. Indiešu ēdienos nav precīzi norādīti garšvielu daudzumi, ar ēdieniem var viegli variēt piemērojot tos katra indivīda gaumei. Indiešu ēdienus var lietot kā veselīga uztura paraugus, tos var saukt pat par medikamentiem, jo katrā no tiem slēpjas kāds dziedinošs augs un garšviela.
Ar anketēšanu noskaidrots, ka Latvijā indiešu virtuve nav populāra, izņemot veģetāriešu vidū. Cilvēki ir dezinformēti par veselīgu uzturu un to, vai konkrētie ēdieni ir piemēroti konkrētam klimatam. Indiešu virtuve ir populāra tikai vegānu un veģetāriešu vidū. Indiešu virtuvi vajadzētu popularizēt, jo tā pārsvarā sastāv tikai no veselīgiem un vēlamiem produktiem ,un ir piemērota arī Latvijas klimatam. Latvieši ir gatavi izmēģināt indiešu virtuvi, taču priekšroku dod latviešu ēdieniem, kas ir treknāki, un tajos ir vairāk gaļas.
Veicot pētījumu autore papildinājusi zināšanas par garšvielu pielietojumu un to gatavošanas veidiem. Atklāti jauni termiskās apstrādes veidi, piemēram, konditorejas cepšana atklātā liesmā. Ēdienu pagatavošana, pateicoties pētījuma rezultātiem, kļuvusi vieglāka, jo papildinātas zināšanas par garšvielu pielietojumu un nozīmi uzturā ,kā arī par to kā saskaņot produktus ēdienos
Indiešu virtuves izpēte trenē iemaņas ēdienu gatavošanā un radošumā, kas saistīts ar ēdienu gatavošanu. Mācību darbā vajadzētu vairāk pievērsties produktu uzturvērtībai un dziedinošajām īpašībām, kā arī iemācīties produktu saderību.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register