Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:987185
 
Evaluation:
Published: 04.02.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Augu sūcēju kārtu iedala 5 apakškārtās: cikādes-Cicadodea, lapu blusiņas-Psyllodea, baltblusiņas-Aleurodea, laputis-Aphidodea, bruņutis- Coccoidea.
Šīs kārtas kukaiņi ir sīki, vidēji un retāk lieli. Mutes orgāni dūrējsūcējtipa un divi pāri plēvainu spārnu- priekšējie ievērojami lielāki par pakaļējiem, plēvjveida, caurspīdīgi ar nedaudzām kokveida dzīslām. Miera stāvoklī spārni uz ķermeņa novietojas jumtveidā. Dažās augutu apakškārtās atsevišķās paaudzēs mātītes ir bez spārniem. Kukaiņi dažāda lieluma ar dažādu ārējo izskatu, attīstās nepilnīgi pārvēršoties. Zināmas vairāk nekā 40 000 sugas, Latvijā konstatētas 722. Visi šīs kārtas pārstāvji ir tipiski augēdāji, kas uz dažādām augu daļām sūc sulu un nereti spēj izraisīt pangu veidošanos.
Vairums šai kārtai piederošo sugu ir ļoti plaši izplatīti un postoši augu kaitēkļi. Kā augu vīrusu pārnēsātāji augutis ieņem pirmo vietu.Nelielas līdz vidēji lielas (5-18) mm vaboles, ar šauru, garu ķermeni. Kājas un taustekļi tievi, slaidi; pēdējie reizēm ķemmveida. Vabolēm raksturīgs starp priekškājām un viduskrūtīm novietots spēcīgs muskulis- lecaparāts. Atgrūžoties no virsmas ar krūšu vairodziņu, vabole palecas gaisā vairākus centimetrus. Ja vabole nokrīt uz muguras, tad ar spēcīgu priekškrūšu kustību tā tiek atpakaļ , Šīs kustības brīdī atskan tipisks sprakšķis, no kā dzimta ieguvusi savu nosaukumu.
Kāpuri 8-22 mm gari, cilindriski, stipri sklerotizētu ķermeni parasti tumši dzeltenā, retāk dzeltenbalta krāsā, tautā saukti par drātstārpiem. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register