Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:307209
 
Evaluation:
Published: 13.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Latvijas drošības situācijas raksturojums

Latvijas drošības situāciju nosaka tās ģeopolitiskais stāvoklis, ekonomikas attīstības līmenis, vēsturiskās attiecības ar ārvalstīm, tautas izglītotības un kultūras potenciāls, militārās un civilās aizsardzības sistēmas iespējas, ekoloģiskā situācija un citi būtiski faktori.
Pēc Aukstā kara beigām drošības situācija ir ievērojami mainījusies - globāla kara draudi ir būtiski samazinājušies, tomēr vienlaicīgi pieaug riski, kuru pamatā ir reģionālas un lokālas krīzes, kuras ierosina etniski konflikti, masveida migrācija, dabas un tehnogēnās katastrofas, terorisms, masu iznīcināšanas ieroču izplatīšana, organizētā noziedzība.
Latvijas interesēs ir uzturēt un pastāvīgi nostiprināt labas un draudzīgas attiecības ar kaimiņvalstīm, balstoties uz starptautisko tiesību normu un saistību godprātīgas izpildes, savstarpējās uzticības un izdevīguma principiem.
Latvijas drošība cieši saistīta ar starptautiskajiem drošības procesiem, to starpā īpaši ar Igaunijas un Lietuvas aizsardzības sistēmu nostiprināšanu. Nepieciešama intensīva Baltijas valstu un to aizsardzības spēku sadarbība pašaizsardzības spēju nodrošināšanai un to vienlaicīgai integrācijai Eiropas un transatlantiskajās drošības un aizsardzības struktūrās.
Latvijas lielākajā kaimiņvalstī Krievijā tiek veidota demokrātiska sabiedrība un tirgus ekonomika. Tomēr Krievijā joprojām saglabājas nestabilitāte, tās iekšpolitiskā un ārpolitiskā attīstība ir grūti prognozējama. Krievijas bruņotie spēki reģionā kopš Aukstā kara beigām ir būtiski samazināti.
Eiropas drošības pamatā ir transatlantiskās un Eiropas drošības un aizsardzības struktūras - Ziemeļatlantijas līguma organizācija (NATO), Eiropas drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kurām tiek noteikti mērķi un uzdevumi, kas sekmē mieru un stabilitātes uzturēšanu reģionā. Pilntiesīga Latvijas dalība šajās organizācijās ir Latvijas drošības politikas prioritāte. Ne mazāk svarīga ir Latvijas aktīva iesaistīšanās Eiropas Savienības (ES) drošības un aizsardzības politikā. Tādējādi tiks nodrošināta Latvijas efektīva iesaistīšanās Eiropas ātrās reaģēšanas spēku formējumos. Tas paaugstinās civilo un militāro krīžu pārvarēšanas spējas, kā arī veicinās iesaistīšanos miera uzturēšanas procesā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register