Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:324581
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Literatūras apskats    4
1.1.  Pilnvērtīga uztura nozīme cilvēka organisma attīstībā un funkcionēšanā    4
1.1.1.  Uzturlīdzekļu izvēle    5
1.1.2.  Pārtikas produktu uzturvērtība    6
1.2.  Galveno vielu raksturojums un nozīme organismā    7
1.2.1.  Enerģijas resursu vielas    7
1.2.2.  Bioloģiski aktīvās vielas    10
1.2.3.  Ūdenī šķīstošie vitamīni    11
1.2.4.  Taukos šķīstošie vitamīni    13
1.2.5.  Minerālvielas    14
1.2.6.  Fermenti    17
1.2.7.  Pektīnvielas    17
1.2.8.  Organiskās skābes    18
1.2.9.  Fitoncīdi    18
1.3.  Anoreksija un bulīmija    18
1.4.  Veselīgas ēšanas noteikumi    19
2.  Pētniecisko metožu apskats    21
3.  Rezultātu analīze    22
3.1.  Skolas kafejnīcas sortimenta analīze    22
3.2.  Aptaujas rezultāti    23
3.3.  Skolas ēdienkartes analīze    29
4.  Secinājumi    30
5.  Izmantotās literatūras saraksts    32
6.  Annotation    33
7.  Pielikums    34
Extract

1. Pilnvērtīga uztura nozīme cilvēka organisma attīstībā un funkcionēšanā.

Jau kopš senseniem laikiem cilvēki ir sapratuši, ka ļoti svarīgs ir veselīgs un sabalansēts uzturs. Mūsu uzturs būtiski ietekmē gan pareizu fizisko un garīgo attīstību, gan labu noskaņojumu un enerģiju, kā arī mūsu veselību, samazinot saslimšanas risku vecumdienās.
Kāda tad īsti ir uztura nozīme? – “Uzturs piedāvā cilvēka organismam vielas, kuras tiek izmantotas ķermeņa šūnu veidošanai jeb ķermeņa būvēšanai un enerģijas ražošanai. Ar uzturu organismā nonāk arī vielas, kuras veicina “būvmateriālu” izmantošanu un enerģijas ražošanu.” (6.)
Ļoti bieži mēs nepiedomājam pie tā, ko mēs ēdam, cik daudz un cik bieži, līdz ar to var rasties dažādas veselības problēmas. Lai uzturs būtu veselīgs, tam ir jābūt sabalansētam. Ir izstrādāta veselīga uztura piramīda, pēc kuras tad arī cilvēkam būtu jāorientējas, izvēloties, ko ēst un cik daudz. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka, lai būtu uzturs veselīgs un sabalansēts, olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti jāuzņem noteiktās attiecībās – 1:1:4. Noteikti jāievēro arī tas, ka katru dienu jāizdzer 1 – 1,5 litrus šķidruma.
Ir ļoti svarīgi, lai jau no agras bērnības, kad bērns sāk attīstīties, būtu veselīgs uzturs. Ir ļoti daudz vitamīnu un citu vielu, kas ir nepieciešamas normālai attīstībai, kuras var uzņemt tikai ar pārtikas produktiem. Ja kāda no vielām trūkst, var tikt traucēta attīstība, un jau pašā bērnībā bērna veselība tiek iedragāta. Ja veselības problēmas neparādās bērnībā, tas nenozīmē, ka tās nebūs vecumdienās.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,98 €
Work pack Nr. 1120037
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register