Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:826050
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.03.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 24 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    5
1.  LITERATŪRAS APSKATS    6
1.1.  Pektīnu iedalījums un vispārīgais raksturojums    6
1.1.1.  Pektīnu vēsture    6
1.1.2.  Pektīnu nomenklatūra    7
1.2.  Pektīnvielas    7
1.3.  Pektīnu uzbūve    11
1.4.  Pektīnu fizikālās un ķīmiskās īpašības    11
1.4.1.  Pektīnu šķīšana ūdenī    12
1.4.2.  Pektīnu komplekšveidošanās    13
1.4.3.  Pektīnu fizioloģiskā iedarbība    13
1.5.  D-galakturonskābe    14
1.5.1.  Dekarboksilēšanās    15
1.5.2.  Empimerizācija C2 un C5 asimetrisko atomu vietās    15
1.6.  Spektroskopiskās metodes    16
1.6.1.  Bugera, Lamberta un Bēra likums    17
1.6.2.  Fotometrija    17
1.7.  Visbiežāk pielietotās noteikšanas metodes    18
1.7.1.  Hromotogrāfija    18
2.  EKSPERIMENTĀLĀ DAĻA    20
2.1.  Pektīnu fotometriskā noteikšana. Metodes princips    20
2.2.  Kopējo pektīnvielu noteikšana katram paraugam    21
2.3.  Metodes raksturojošie lielumi    22
2.3.1.  Metodes specifiskums    22
2.3.2.  Linearitāte    22
2.3.3.  Precizitāte    23
2.3.4.  Pareizība    23
2.3.5.  Metodes drošība    24
3.  REZULTĀTI UN TO IZVĒRTĒJUMS    25
3.1.  Metodes specifiskums    25
3.2.  Linearitāte    25
3.3.  Precizitāte    26
3.3.1.  Sistēmas precizitāte    26
3.4.  Pareizība    26
3.5.  Metodes drošība    27
  SECINĀJUMI    30
  LITERATŪRAS SARAKSTS    31
Extract

IEVADS
Mūsdienās arvien vairāk tiek runāts par vienu no augu izcelsmes pārtikas sastāvdaļām- pektīna savienojumiem. Pēdējā laikā pieaug pārtikas piedevu, kam piemīt aizsargājoša, diētiska un ārstnieciska – profilaktiska loma visiem iedzīvotāju slāņiem. Pektīns ir viens no visefektīvākajiem, visdrošākajām un neaizstājamajām pārtikas piedevām, kas ir atļautas lietošanai daudzās valstīs, tajā skaitā Latvijā.

Lai metode ieņemtu atbilstošu vietu kvalitātes sistēmā un garantētu precīzus un ticamus rezultātus, tā ir jāvalidē. Metodei ir ne tikai labi jādarbojas, bet tai ir jābūt arī pietiekoši ekonomiskai gan reaģentu, gan izpildītāja patērētā laika ziņā. Metodei jābūt arī atkārtojamai, lai to varētu izmantot citi analītiķi citā laboratorijā, izmantojot piemērotu aparatūru.

Darba mērķis – noteikt pektīnu daudzumu Latvijas un importa sulās, papildus nosakot fotometriskās metodes raksturojošos lielumus.
Darba uzdevums –dokumentēt metodes atbilstību kopējo pektīnu savienojumu satura noteikšanai un apkopt pētāmo sulu iegūtos rezultātus.

1. LITERATŪRAS APSKATS
1.1. Pektīnu iedalījums un vispārīgais raksturojums
Pektīni pieder pie dabasvielu klases organiskajiem savienojumiem ogļhidrātiem. Ogļhidrātus parasti iedala monosaharīdos un to polikondensācijas produktiem – polisaharīdiem. Polisaharīdi ietilpst cilvēka organismā sastāvošo balastvielu saturā, kuri būvēti no vairāk vai mazāk liela monosaharīdu komponentu skaita. Pektīni, kuri pieder homopolisaharīdiem ir būvēti no viena monosaharīda, kas satur karboksilgrupas. Tie ir ar ļoti labu šķīdību bāziskā vidē, kurā tie veido sāļus. Negatīvi lādētas karboksilgrupas veicina molekulu savstarpējo atgrūšanos. Šķīdumam ir liela viskozitāte, kas atkarīga no pH. Izgulsnēšanās vai gēla veidošanā notiek pie pH 3 sakarā ar elektrostaistiskās atgrūšanās izbeigšanos anjonu protonēšanās dēļ un karboksilgrupu dimerizēšanos ar ūdeņraža tiltiņiem.(skat.1.1.tabulu) [23,15]

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register