Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:211898
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.02.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
Kas ir ģenētiski modificēta pārtika?    4
1.1  Kas ir ģenētiskā modifikācija?    4
1.1.1  Ģenētiskās modifikācijas vēsture    4
1.1.2  Ģenētiskās modifikācijas mūsdienās    5
1.2  Ģenētiski modificēta pārtika    7
ĢENĒTISKI MODIFICĒTĀS PĀRTIKAS PIELIETOJUMS    8
2.1  Ģenētiski modificēto organismu vērtīgās īpašības    8
2.2  Ģenētiski modificēto organismu izmantošana pārtikas ražošanā    8
DRAUDI UN IEGUVUMI NO ĢENĒTISKI MODIFICĒTAS PĀRTIKAS    9
3.1  Riska novērtējums    9
3.1.1  Alerģijas    9
3.1.2  Toksiskās vielas    10
3.1.3  Antibiotikas    10
3.1.4  Liellopu augšanas hormons    11
3.2  Ko saka zinātnieki?    11
ĢENĒTISKI MODIFICĒTA PĀRTIKA UZTURĀ    14
4.1  Vai Latvijā ir atļauts izplatīt ģenētiski modificētu pārtiku    14
  NOBEIGUMS    16
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    17
Extract

Pirmā, saimniecībā izmantojamā „transgēnā kultūra ir tomāti ar aizkavētu nogatavošanos, kas tiek oficiāli atzīta (1994. gada maijā, ASV) pēc “Calgene” firmas lūguma amerikāņu FDA (Pārtikas un zāļu administrācija) novērtē, ka šis modificētais tomāts FLAVR SAVR TM ir tikpat drošs kā parastais un dod atzinumu tā komerciālai realizācijai.
1995. gadā tas pats notiek ar “Monsanto” firmas tomātiem, arī ar aizkavētu nogatavošanos laiku, “Monsanto” soju- tolerantu pret herbicīdiem, “Monsanto” kartupeļiem- rezistentu pret Kolorado vaboli, “Ciba- Geigi” firmas kukurūzu- rezistentu pret kaitēkļiem, “Calgene” firmas rapšiem ar izmainītu eļļas sastāvu (augsts laurīnskābes sāļu saturs), ar “Asgrow” firmas ķirbjiem- rezistentiem pret insektiem u.t.t. un tālāk šim sarakstam gals nav paredzams.
1997.gadā ASV sāka eksportēt ģenētiski modificētu soju un kukurūzu uz Rietumeiropu.” (http://www.pateretaja-celvedis.lv/partika/gm_partika.htm (sk. internetā 2007. gada 27. februārī))
Ģenētiskā modifikācija ir vēlamā gēna pārnešana uz kādu noteiktu laukaugu kultūru, lai piešķirtu tai kādas noteiktas vēlamas īpašības, kuras noder, lai augs vai dzīvnieks būtu ražīgāks, izturīgāks, ātrāk attīstītos un nestu lielāku labumu saimniecībām. Šāda veida ģenētiski modificētie organismi ir izplatīti ASV, kur saimniecībā ļoti plaši pielieto ģenētiski modificētos organismus. Arī citās Amerikas kontinenta valstīs ir izplatīti ģenētiski modificēti organismi un līdz ar to arī ģenētiski modificēta pārtika. Ir redzamas tendences, ka šāda veida organismu audzēšana notiks arvien intensīvāk un daudz lielākā skaitā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register