Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:404375
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.10.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 10 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    4
1.  Aitkopības vēsture    5
2.  Aitu bioloģiskās īpatnības    5
3.  Audzēsim aitas    5
4.  Aitu produktivitāte un ēdināšanas pamatnosacījumi    6
5.  Aitu ēdienkarte    7
6.  Aitas nav izvēlīgas    9
7.  Katrā posmā sava barība    10
8.  Jēru ēdināšana    12
9.  Jēru nobarošana gaļai    13
10.  Vaislas teķu ēdināšana un turēšana    14
11.  Aitu barošana ziemā    14
12.  Ganības ienesīgai aitkopībai    16
12.1.  Ganību izmantošana    17
  Secinājumi    18
  Izmantotā literatūra    19
Extract

Kursa darba uzdevums sameklēt un apkopot informāciju par pareizu aitu (aitu, jēru, teķu) ēdināšanu un tās nozīmi produkcijas iegūšanai. Kā arī, protams, pareiza ēdināšana ir viens no dzīvnieku labturības nosacījumiem.
1. Aitkopības vēsture
Aitkopība Latvijā ir viena no senākajām nozarēm, kas sevišķi bija attīstījusies Vidzemes augstienē, kurš izceļas ar savu pauguraino reljefu. Aitkopības uzdevums bija apgādāt Latvijas iedzīvotājus ar labas kvalitātes aitu, galvenokārt, jēru gaļu, kā arī nodrošināt iedzīvotājus un rūpniecību ar labas kvalitātes vilnu un kažokādu rūpniecībai - ādas.
Latvijas teritorijā sāka attīstīties 9.-12. gs. Šajā laikā Latvijā bija rupjvilnas ziemeļu īsastu aitas. 19. gs. Vidzemē tika ievestas smalkvilnas aitas no Spānijas. Ap 1840. gadu Kurzemē un Vidzemē reģistrēts šo aitu rekordskaits ~ 101 tūkst. Pēc tam smalkvilnas aitu skaits strauji samazinājās, jo krasi pieauga piena produktu un graudu cenas salīdzinājumā ar aitkopības produkcijas cenām. Turklāt šīs aitas nebija piemērotas Latvijas klimatam un garajam ziemas periodam. Vienlaikus ar smalkvilnas aitām, īpaši 20. gs. sākumā, Latvijas teritorijā audzēja un izmantoja arī ātraudzīgās – vilnas aitu šķirnes: Sautdaunas, Leisteres, Oksfordšīras, Šropšīras un Hempšīras. [10]
2. Aitu bioloģiskās īpatnības
Svarīgākā un raksturīgākā aitu īpašība ir milzīgas pielāgošanās spējas visdažādākajiem apstākļiem, tāpēc ir bijis iespējams izveidot daudzās aitu šķirnes, kas piemērotas turēšanai gan intensīvas lauksaimniecības apstākļos, gan stepju, pustuksnešu, tuksnešu un kalnu apvidos.
Neskatoties uz lielajām pielāgošanās spējām, noteiktiem klimatiskajiem un ēdināšanas apstākļiem, izveidoto šķirņu aitas spēj sekmīgi ražot produkciju tikai piemērotos apstākļos.
Aitu gremošanas orgāni ir labi piemēroti rupjās un sulīgās barības izmantošanai. Aitu zarnu garums 25-30 reizes pārsniedz ķermeņa garumu (govīm tās ir tikai 20 reizes garākas). Aitām bioloģiskais mūža garums ir 12-14 gadi, saimnieciskais mūža garums 6-8 gadi. Auglība – no 100 aitu mātēm vidēji 120-150 jēri. [10]
3. Audzēsim aitas
Aitu skaits Latvijā ir strauji samazinājies. 1939. gadā to bija 1468 tūkst., 1990. gadā 164 tūkst., 1999. gadā jau tikai 27 tūkst. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register