Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:723179
 
Evaluation:
Published: 05.06.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Kā notiek ģenētiskāmodifikācīja?   
2.  Gēna iešūšana notiek piecos etapos   
3.  Biotehnoloģijas pielietojums   
4.  Rezistence pret kukaiņiem   
5.  Rezistence pret vīrusiem   
6.  Tolerance pret herbicīdiem   
7.  Pārtika ar uzlabotu uzturvērtību   
8.  Biotehnologijas pielietojumu problēmas   
9.  Risks veselībai   
10.  Iespējama jaunu alergēnu vai toksisku vielu parādīšanās pārtikā   
11.  Iespējama antibiotiku rezistences gēnu izplatīšanās cilvēka mikroflorā   
12.  Iespējama nelabvēlīga iedarbība uz imūnās pretestības spējām   
13.  Risks vide   
14.  Kaitēkļu un nezāļu rezistento formu attīstība   
15.  Ģenētiskie modoficētas pārtikas kontrole   
16.  Direktīvu prasības   
Extract

Strauji mūsu ikdienā ienāk jēdziens- “jaunā pārtika”, kuras viens no variantiem ir ģenētiski modificēta pārtika, kas satur vai sastāv no ģenētiski modificētiem organismiem (GMO), vai ražota no tiem. Tātad tiek veiktas mērķtiecīgas manipulācijas ar organisma oriģinālo ģenētiskās informācijas nesēju- DNS, lai panāktu vēlamās izmaiņas.
Par ģenētiskās inženierijas eksperimentu sākuma posmu uzskatāms 70. gadu sākums, kad tika radīti pirmie ģenētiski modificētie organismi.
Lietojot ļoti specifiskus fermentus, kas spēj sašķelt un sašūt DNS, kā arī DNS plazmīdas (nelielus cirkulārus DNS gabalus šūnā, kas nav šūnas hromosomas daļas), kļuva iespējams veikt šo DNS noteiktā fragmenta pārnesi uz citu organismu.
Pirmais gēnu inženierijas objekts bija mūsu pašu zarnu trakta nūjiņa Escherichia coli (joprojām ir līderis ārstniecisko preparātu ražošanā), kurā tika ievadīta sveša DNS, izmantojot specifiskus enzīmus (restriktāzes un ligāzes) un plazmīdas, kuras bija jaunās DNS nesējas. Kopš tā laika biotehnoloģija, kas ir jebkura kontrolēta un uz zinātnes atziņām balstīta dzīvu organismu, to kopu vai to produktu izmantošana cilvēkam vajadzīgu produktu iegūšanai, t.sk. gēnu inženierija ir strauji attīstījusies. Tika izveidoti dažādi organismi - vīrusi, mikroorganismi, augi un dzīvnieki ar dažādām jaunām īpašībām.
Biotehnoloģijas sasniegumi sagatavoja bāzi gēnu inženierijas sasniegumu transformēšanai medicīnā, pārtikas ieguvē un citās mūsu dzīves jomās. Gēnu pārstādīšana vairs nav problēma. Ir radīti ģenētiski modificēti organismi (ĢMO) un pārtikas produkti, kuri iegūti izmantojot ĢMO: pienskābās baktērijas, raugi, fermentu preparāti piena produktu pārstrādei, dzērienu ražošanai, jaunas olbaltumvielas saturošs piens, ģenētiski modificēti augi, piemēram graudaugi, eļļas augi. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register