Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:291282
 
Evaluation:
Published: 26.10.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 13 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

Latviešu zemnieku sētās svētku reizēs tradicionāli dzerts mājās darīts alus. Alus dzeršanai svētku mielastā bija tik liela loma, ka lielākus godus sarunvalodā devēja par dzīrēm, kam pamatā bija vārds dzert. Teica: dzert kāzas, dzert bēres. Šie teicieni nav zaudējuši nozīmi vēl tagad, atgādinot tos laikus, kad svētku galdā goda vietā bija putojoši alus kausi.
Alus darīšana un dzeršana arī šogad ir latviešu tradicionālās kultūras spilgta un ļoti dzīvīga lappuse, aktīvs identitātes veids. Piederība pie savas zemes un kultūras tiek sevišķi izjusta tad, ja, sekojot tradīcijām, alus tiek darīts mājās no pašu sētiem miežiem.
Alus darīšanai ir ļoti sena vēsture. Alus ir labības produkts. Tas radās līdz ar zemkopību. Taču reibinošu dzērienu aizsākumi meklējami krietni agrāk.
Reibinošā dzēriena attīstības gaita, sākumā raudzējot medu, vēlāk – sasmalcinātus graudus, izsekojama arī Latvijā. Tās teritorija ietilpa Ziemeļaustrumeiropas meža bišu un meža dravniecības areālā. Pirmā liecība par dzērienu latviešu senču rituālā, kas apliecina tā gatavošanu saskaņa ar paražu no medus, ir senākajā Latvijas takstītajā avotā – Indriķa hronikā.
Medus dzērieni Latvijā saglabājās arī turpmākajos gadsimtos. Tā bija Baltijas un visas Austrumeiropas mežu joslas raksturīga parādība, saistīta ar plaši piekopto mežadravniecību. [3]
Ir pētījumi, kas apliecina, ka ar profesionālām iemaņām šādu dzērienu gatavojuši trīs gadu tūkstošus pirms mūsu ēras – Sīrijā un Mezopotāmijā, vēlāk Ēģiptē. Šie atrastie apliecinājumi ir saistīti ar zemkopības radīto dzīvesveidu, iesala gatavošanu no graudiem, maizi kā vienu no sastāvdaļām un alus tirdzniecību. Senās Divupes zemēs starp Tigru un Eifratu zemkopību kā dzīvesveidu bija nostiprinājušas šumeru ciltis. Viņi, pēc vēsturiskās izpētes datiem, varētu būt pirmie alus regulārie brūvētāji.
Vēstures avotos Babilonijā fiksēts arī īpašs alus sadalījums, kas ļauj speciālistiem apgalvot, ka šeit pazītas ap 20 alus šķirnes.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register