Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:508795
 
Evaluation:
Published: 06.03.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 20 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Īsa saldējuma rašanās vēsture    4
1.1.  Ražošanas sākums Latvijā    5
1.2.  Fakti no Latvijas saldējuma zīmolu vēstures    6
2.  Ražošana mūsdienu Latvijā    7
2.1.  Ķīmiskais sastāvs un piedevas    8
2.2.  Tehnoloģiskais process    10
3.  Pašreizējā situācija Latvijas saldējuma tirgū    12
4.  Intervija ar A/S „Druvas pārtika” galveno tehnologu    14
5.  Anketēšanas analīze    16
  Secinājumi    20
  Literatūras saraksts    21
  Anotācija    22
  Аннотация    23
  Annotation    24
  Pielikumi    25
Extract

Mūsdienu jauniešu paaudze, kura ir izaugusi lietojot produktus ar daudzām ķīmiskām piedevām, nepazīst īsta krējuma saldējuma garšu, kura tā patika mūsu vecākiem. To ražoja no dabīga krējuma, uzglabāja tikai vienu dienu. No kā gatavo saldējumu šodien, kurš saldētā veidā veselu gadu glabājas supermārketu saldētavās? Rēti kurš zina, ka mūsdienu saldējums, pieskaitīts pie piena produktiem, visbiežāk tiek ražots bez piena izmantošanas. Pērkot pārtiku, cilvēki nepievērš uzmanību sastāvam, bet, pat aplūkojot iesaiņojumu, ierauga tur nesaprotamu vārdu un ciparu virknējumu (tā sauktās E-piedevas).
Tieši šāda situācija pamudināja izvēlēties tēmu „Latvijas saldējums”, jo tās aktualitāte pieaug katru vasaru. Darbā centīšos noskaidrot, vai Latvijas saldējums ir pilnvērtīgs piena produkts, un ko satur tā populārākie veidi. Darba mērķis – atrast pašu dabīgāko produktu, lai turpmāk izvairītos no kaitīgākajām piedevām, un to var izdarīt pārzinot tās, zinot piedevu ķīmisko sastāvu.
Kā cilvēkam, kuriem par saldējuma ražošanu ir ļoti aptuvens priekšstats, sagribējās apmeklēt vienu no Latvijas kombinātiem un savām acīm redzēt, kā notiek ražošanas process, pie viena iepazīties ar nodarbināto pienākumiem. Tā izdevās iepazīt kādu jaunu, ļoti interesantu profesiju. Bet nu visu pēc kārtas.
1. Īsa saldējuma rašanās vēsture

Saldējums radās Ķīnā pirms vairāk nekā pieciem tūkstošiem gadu, kad ba gātnieku mājās ēdienreizēs sāka pasniegt sniegu vai ledu, sajauktu ar dažādiem augļiem un medu [10]. Pēc sniega uz kalniem sūtīja speciāli ātram skrējienam trenētus vergus, tas tika darīts pat stafetes veidā. Tādu ēdienu gatavošanas receptes turēja noslēpumā un tikai izredzētajiem tās bija pieejamas.
Eiropā auksts saldais ēdiens populārs kļuva 1295. gadā, kad atgriežoties no Ķīnas Itālijā, slavenais ceļotājs Marko Polo līdz ar citiem ciemkukuļiem atveda arī tā paša augļu saldējuma recepti [11]. Saldējums uzreiz kļuva populārs, bez tā nenotika neviena pulcēšanās pilīs vai aristokrātu mājās. Gatavošana bija pavāru noslēpums, bet to gribēja zināt citi, un radās daudz intrigu saldējuma gatavotāju starpā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register