-
Mājas vīni
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
1. | Mājas vīnu nozares regulēšana | 5 |
2. | Mājas vīnu pagatavošana | 8 |
2.1. | Izejvielu izvēle un raksturojums | 8 |
2.2. | Iekārtu izvēle un aprēķins | 10 |
2.3. | Darbaspēka izvēle | 14 |
2.4. | Tehnoloģiskā procesa apraksts | 15 |
3. | Ekonomiskie aprēķini | 18 |
Izmantotās literatūras un avotu saraksts | 24 | |
Secinājumi un priekšlikumi | 26 | |
Pielikums | 27 |
SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Pamatojoties uz studiju darbā iegūtajiem rezultātiem, var izdarīt šādus secinājumus.
1. Mājas vīnu nozari Latvijā regulē šādi normatīvie pamatdokumenti:
• 22.04.2004. likums „Alkoholisko dzērienu aprites likums”,
• 30.10.2003. likums „Par akcīzes nodokli”,
• •30.08.2005. Ministru Kabineta (turpmāk – MK) noteikumi Nr.662 „Akcīzes preču aprites kārtība”,
• 30.03.2010. MK noteikumi Nr.302 „Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem”.
2. 2010. gada 15. aprīlī Alkoholisko dzērienu aprites likumā tika pieņemti mājas vīnu ražotājiem labvēlīgi grozījumi, kas paredz atvieglotus nosacījumus saņemt licenci apstiprināta noliktavas turētāja darbībai.
3. Ķirši ir otra labākā izejviela mājas vīna pagatavošanai uzreiz aiz vīnogām. Pastāv īpaši nosacījumi mājas ķiršu vīna pagatavošanai, galvenie no tiem:
• ķiršiem jābūt pilnīgi gataviem,
• ir vairāki varianti ķiršu vīna receptēm: pirms sasmalcināšanas izņem no ķiršiem kauliņus un izspiež sulu vai arī izspiež sulu kopā ar kauliņiem,
• ķirši grūti „atdod” sulu,
• ķiršu sulu bieži izmanto citu sulu uzlabošanai, pagatavojot sulu maisījumus.
4. Mājas vīnu pagatavošanai ir nepieciešams dažādas iekārtas. Autors aprēķinājis, ka kopējās mājas vīnu pagatavošanas iekārtu izmaksas ir 5 582,68 Ls ar PVN.
5. Mājas vīnu pagatavošana ir sezonāls darbs, tādēļ darbaspēks tiek plānots tikai dažus mēnešu gadā. Autors ir aprēķinājis, ka ir nepieciešamība pēc 4 darbiniekiem: vīndaris, palīgstrādnieks un 2 strādnieces.
6. Dabīgo vīnu iegūšanas tehnoloģiskais process sastāv no vairākām stadijām:
• sulu iegūšana,
• sulu sagatavošana raudzēšanai,
• vīna rauga tīrkultūru pavairošana,
• vīnmateriālu pagatavošana,
• vīnmateriālu apstrāde un vīna iegūšana,
• vīna izturēšana jeb nogatavināšana.
…
Mājas vīna pagatavošana ir plaši izplatīta un vīns tiek darināts gan no vīnogām, gan visdažādākajiem augļiem un ogām, kā arī no medus un ziediem. Vīnu var pagatavot gandrīz no visa, kas rūgst. Latvijas mājas vīni ir šaura biznesa niša salīdzinoši lielo investīciju, kā arī mazā tirgus dēļ. Toties labvēlīgas likumdošanas dēļ un nesen pieņemto grozījumu rezultātā, mājas vīna darītavām paveras iespējas attīstībai. 2010. gada aprīlī pieņemtie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem tika atvieglotas prasības mājas vīna ražotājiem, vērtējami pozitīvi, jo ļāva sakārtot mājas vīnu biznesu un oficiāli tirgot vīnu. Augļu-ogu vīni ir dzērieni, ko iegūst augļu vai ogu sulas alkoholiskās rūgšanas rezultātā. Augļu un ogu vīnu pagatavošanai ir ievērojami īsāka vēsture, salīdzinot ar vīnogu vīnu pagatavošanu.
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Interneta klubs - SIA "Tīkls"
Business Plans for secondary school15
-
Lauku mājas "Stinkas"
Business Plans for secondary school13
-
SIA “I.S.G.” biznesa plāns
Business Plans for secondary school9
-
Guļbūvju ražošanas biznesa plāns
Business Plans for secondary school45
-
Viesu mājas biznesa plāns
Business Plans for secondary school9